Póznadíjat vetnének ki az áramszolgáltatókra Polgáron

Polgáron az áramszolgáltatót adóztatnák meg úgy, hogy a közterület használatáról szóló helyi rendeletük módosításával az oszlopokra vetnének ki díjat, írja a hvg.hu.

Ha kiállja a törvényesség próbáját a rendelet, akkor precedensként más települések számára is megoldást jelenthet az egekbe szökő közvilágítási díjak megfizetésére.

A közterülethasználatról szóló helyi rendelet módosítását múlt héten tárgyalta a település képviselő testülete, egy tartózkodás mellett a képviselők megszavazták a módosítást. A helyi rendeletek törvényességét a kormányhivatalok vizsgálják, ezen a szűrőn még át kell mennie a rendeletnek.-

Tóth József polgármester arról írt a Facebook-oldalán, mivel a kormány az önkormányzatok hatáskörébe tolta a közvilágítást, így ők most élnek ezzel a joggal. Bár morálisan teljesen megalapozottnak tartja a póznadíj ötletét a kisváros polgármestere, a rendelet jogszerűségéről nincsenek teljesen meggyőződve, az ülésen a jegyző meg is jegyezte, hogy a jogszabálynak való megfelelés kérdéses lehet.

Tóth József polgármester ehhez annyit tett hozzá, hogy ennek a kérdésnek a megválaszolását sokan várják.