Dátumok nélkül.  Az Aranybika mellett igazi kihívás a miskolci Avas Szálló felújítása és átalakítása is

Egyelőre dátumok nélkül, egy cikk az Avas Szállóról.

 

 

miskolci Avas Szálló felújításra várva (fotó: MCC)

Sz. Á.: Az Aranybika mellett igazi kihívás a miskolci Avas Szálló felújítása és átalakítása is.

L. P.:  Igen. A miskolci Avas Szálló története izgalmas ebből a szempontból. A városnak központi kulturális intézménye volt, a Miskolcról szóló irodalmi munkáknak a jelentős részében megjelenik a neve, egy országos hírű étterem működött benne még az első világháború előtt. Nagyon sok olyan kulturális és a helyi közösséget összetartó és meghatározó kötődése van, ami egyszerűen megőrzésre érdemessé teszi az egész épületet. Jóval később aztán alkalmi rendezvényeknek adott helyet, majd a helyi mozi költözött be az egyik bálterembe.

Az örökségvédelem számunkra nemcsak az épület fizikai megmentését és helyreállítását jelenti, hanem kulturális emlékek újjáélesztését is.

Ezt tartjuk szem előtt Miskolcon is, ahol már 2014 óta működik központunk, egyelőre ideiglenes helyszínen. Képzések és programok tehát már most is folynak. A felújított épületben tanulhatnak majd általános és középiskolások, valamint egyetemisták is helyt kapnak. Terveink szerint négy-ötszáz diák szellemi fejlődését tudjuk majd itt segíteni. Emellett pedig a város számára nyitott rendezvénytérként is funkcionálunk majd.https://magyarepitok.hu/mi-epul/2022/11/muemleki-epuleteket-eleszt-ujja-orszagszerte-a-mathias-corvinus-collegium-interju