Idáig a vevők 10-15%-kal is többet fizettek egy napelemes házért, de miután a kormány a szaldó megszüntetésével egyik napról a másikra…

A napelem kicsinálása és a magyar ingatlanpiac

Idáig a vevők 10-15%-kal is többet fizettek egy napelemes házért, de miután a kormány a szaldó megszüntetésével egyik napról a másikra átírta az elszámolási szabályokat, nagyon nehéz beárazni, hogy mennyit is ér a napelem a háztetőn.

Mi az a szaldó? Idáig, ha a napelemes háztartások éves szinten annyi áramot tápláltak be a hálózatba, mint amennyit elfogyasztottak, lenullázhatták a rezsijüket. Novembertől azonban a rendszerek használatát 10 évre korlátozzák.

Miért fontos? A játékszabályok egyeztetések nélküli átírása után a háztartások nem nagyon tudnak kalkulálni, hogy mennyi rezsit takaríthatnak meg a napelemmel, főleg, hogy ma még nem tudni, mi jön majd a szaldó után.

Ingatlanpiaci hatás: a napelem idáig 10-15%-os értéknövelő volt, léte gyorsította az eladást is. Az eladó így biztos nyereséggel szállhatott ki a napelemes beruházásából. Ez a prémium a 10 éves határhoz közeledve a jövőben várhatóan csökkenni fog.

Mi történik új tulajdonosnál? Az új szabályok után azt sem lehetett tudni, maradhat-e a szaldós elszámolás eladás/öröklés után, vagy a napelem értéktelenné válik a vevő szemében. Mint a G7 cikkéből kiderül: a 10 éves határig úgy néz ki, maradhat.

Járulékos nehézségek:

  • Ha az adásvétel időpontja nem pont a szaldó éves elszámolási napjára esik, akkor az adott évre az előnytelenebb bruttó alapon kell lezárni a szerződést. Egy megoldás elképzelhető, de ahhoz kell a vevő és a szolgáltató közreműködése is.
  • Költözésnél gyakorlatilag lehetetlen az előző házból magunkkal vinni és felszerelni a régi napelemet, mert ehhez új csatlakozási engedély is kellene, és az új szabályok szerint már nem lehetne betáplálni az áramot a hálózatba.

A G7 teljes cikkét ide kattintva lehet elolvasni.