Afrikai bevándorlókkal helyettesítenék az elöregedő lakosságot Európában

Afrikai bevándorlókkal helyettesítenék az elöregedő lakosságot

Dubravka Suica uniós biztos a demográfiai problémákat szeretné megoldani azzal, hogy az EU még több afrikai bevándorlót csábít a területére – számol be róla a V4NA Hírügynökség. Az idei év első tíz hónapjában egyébként az előzetes számítások szerint 281 000 illegális belépést észleltek az Európai Unió külső határain. Ez 77 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Az európai társadalom öregedő korfájára hívta fel a figyelmet Dubravka Suica uniós biztos. Az Európai Bizottság alelnöke elmondta, hogy 2021-ben Európa lakosságának mintegy ötöde 65 évesnél idősebb volt, és hogy a 65 év felettiek száma az Európai Unió minden tagállamában növekszik.

“Az előrejelzések szerint 2070-ben Európa a világ népességének mindössze 4 százalékát teszi majd ki. Ezt tehát egyensúlyba kell hoznunk. És ez az oka annak, hogy minket a globális demográfia érdekel”

– mondta a politikus.

Illegális bevándorlók tábora egy Szajna-híd alatt, a Párizs környéki Ivry-sur-Seine-ben 2022. november 17-én
Fotós: Christophe Petit Tesson / Forrás: MTI/EPA

Az uniós demokráciáért és demográfiáért felelős biztos kijelentette, hogy az olyan területekről érkező bevándorlás, mint Afrika – ahol a legfiatalabb az átlagos népesség – megoldást jelentene az Európát fenyegető demográfiai válságra. Ezért arra van szükség, hogy minél több fiatal bevándorló érkezzen az Európai Unióba. A Bizottság alelnöke azt is hozzátette, hogy többet szeretne tenni azokért a migránsokért, akik az Európai Unió tagállamainak vidéki területein élnek és kijelentette, hogy ez a Bizottság egyik fő célja. Ilyen megjegyzések egyébként nem először hangzanak el az Európai Bizottság egyik tagjától – írja a V4NA Hírügynökség.

Jean-Claude Juncker, a Bizottság korábbi elnöke 2017-ben úgy nyilatkozott, hogy Európának lehetővé kell tennie, hogy Afrikából akár több millióan érkezzenek.

Illegális bevándorlók a dél-olaszországi Reggio Calabria kikötőjében 2022. november 8-án. A Mission Lifeline német civil szervezet (NGO) Rise Above nevű hajója 89 illegális bevándorlót mentett ki a Földközi-tengerből
Fotós: Valeria Ferraro / Forrás: MTI/AP

De Emmanuel Macron francia elnök is hasonló célokat fogalmazott meg idén szeptemberben, amikor azt javasolta, hogy Franciaország vidéki területeit migránsokkal népesítsék be, mivel számos ilyen terület az elöregedő lakosság miatt demográfiai hanyatlással küzd.

“A befogadásuk feltételei sokkal jobbak lesznek, mintha olyan területekre telepítenénk őket, amelyek már most is sűrűn lakottak, és ahol tömeges gazdasági és szociális problémák koncentrálódnak”

– érvelt Macron. Az Egyesült Királyságban Robert Jenrick bevándorlásügyi miniszter hasonló politikát akar bevezetni, és állítása szerint Rishi Sunak miniszterelnök kormánya menedékkérőket akar letelepíteni az ország vidéki területein.

“Most arra törekszünk, hogy a kisebb városokban, községekben is szélesebb körben szerezzünk szálláshelyeket”

– mondta Jenrick miniszter.