Telex. Jogi lépéseket tesz a momentumos Tóth Endrével szemben három tankerület

Jogi lépéseket tesz Tóth Endre momentumos országgyűlési képviselővel szemben három tankerületi központ – írja a Klebelsberg Központ (KK) csütörtöki közleménye.

A Momentum politikusa csütörtökön  hozta nyilvánosságra, hogy  mekkora jutalmat kapott a Belső-Pesti, a Külső-Pesti és a Dunakeszi Tankerület vezetője 2021-ben. A Klebelsberg Központ szerint Tóth jogszabálysértő módon tette közzé a tankerületi vezetők személyes adatait. „Tényszerűnek beállított, de hamis állításokat fogalmazott meg mind a három tankerületi vezetővel szemben” – áll a KK közleményében.

Kiemelik, hogy elutasítják a „köznevelési feladatellátási helyek ezreiért felelősen dolgozó vezetők elleni személyeskedő, hangulatkeltő támadásokat”. Álláspontjuk szerint Tóth a posztjával törvénysértésig jutott.

Az érintett tankerületi központok éppen ezért a képviselővel szemben megteszik a szükséges jogi lépéseket

– írja a közlemény, amelyben a Klebelsberg Központ azt is felsorolja, hogy a politikus posztjának mely állításait kifogásolják.

  • „A Belső-Pesti Tankerületi Központ szakmai vezetője, Marosi Beatrix esetében egy fiktív, bevallottan általa kitalált összeget tüntet fel motivációs elismerésként.”
  • „Marosi Beatrix egyik szakdolgozatát sem marasztalta el semmilyen szakmai bizottság, és a kiállító egyetem sem.”
  • „Nem igaz, hogy a Dunakeszi Tankerületi Központ egyik pedagógusától 33 ezer forintot vontak le kétórányi sztrájk miatt.”
  • „Valótlanul álltja, hogy az online oktatás engedélyeztetésében a tankerületi központ rendelkezett hatáskörrel. Tantermen kívüli digitális munkarendet a képviselő állításaival ellentétben tankerület nem rendelhet el, az miniszter által delegált államtitkári jogkör.”
  • „Rábel Krisztina, a Külső-Pesti Tankerület vezetője a poszt állításaival ellentétben több évtizedes pedagógusi pályát követően került kinevezésre.”
  • „Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke semmilyen fórumon nem tagadta a jogszabályoknak megfelelő kifizetéseket.”

A KK hozzáteszi, hogy „a motivációs elismerések a fenntartó által meghatározott, jogszabályban előírt kormánytisztviselői bérkeret megtakarításának egy részéből kerültek kifizetésre, mivel a meghatározott státusznál kevesebb ember látta és látja el a feladatokat. A motivációs juttatásoknak ugyanakkor semmi köze nincs a pedagógusok béréhez, hiszen egyik esetben kormánytisztviselői, másikban pedig közalkalmazotti státuszról van szó, melyekre külön szabályozás és külön bérkeret vonatkozik” – írják.https://telex.hu/belfold/2022/11/17/jogi-lepeseket-tesz-a-momentumos-toth-endrevel-szemben-harom-tankerulet