A kazincbarcikai önkormányzat lakásokba költözteti át a polgármesteri hivatalt

„A távhőárak drasztikus növekedése október 1-től tizennyolcszoros hődíjköltséget jelent az önkormányzati intézmények számára is” – adta hírül Kazincbarcika Város Önkormányzata. A képviselőtestület rendkívüli ülésén egy komplett intézkedéscsomagot fogadott el, amelynek első lépéseként a fűtési szezon idejére, november közepétől várhatóan április közepéig néhány intézmény bezár.”

A bezárások érintik az Egressy Béni Művelődési Központot és a Polgármesteri Hivatalt, amelynek ügyfélszolgálatai más helyszínen és nyitvatartási időben lesznek elérhetőek. A Mezey István Művészeti Központ az ünnepekig tart nyitva, hogy meg tudják szervezni a helyszínen a város adventi programjait. Viszont a hőmérsékletet itt és a Kazinczy Ferenc Tornacsarnokban is a minimálisan elfogadhatóra fogják csökkenteni.

Hétszázezer forint mínusz

– Azzal szembesültünk, hogy október 1-től egy teljesen új hő ár az, amit a nem lakossági felhasználók, hanem az intézmények kaptak. Háromezer forintról 55 ezer forintra ment fel a távhő egységnyi ára. Ez az önkormányzati fenntartású intézmények számára akkora emelkedést jelent, aminek kigazdálkodása lehetetlen helyzetet teremt. Ez egy negyedévben körülbelül 600-700 ezer forint mínusz – ismertette Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere. – Abban az esetben pedig, hogyha az iskolák, vagy a kórház nem fizeti ki a távhő árát, akkor szintén nagy bajba kerül az önkormányzat és ellátási zavarok léphetnek föl. Egyelőre még nincs akkora hideg, de ha beköszönt a kemény tél, akkor még jobban megnőnek majd a számlák.

boon.hu