Orbánozás is segítette a szlovén elnöknő választási győzelmét. Stewardessből lett tévés, majd…
A bal- és jobboldali pártok jelöltjeit is legyőzte a balközép irányultságú, de konkrét politikai erőhöz nem kötődő új szlovén elnöknő. Natasa Pirc Musar stewardessből lett tévés, majd jogászként az információs jogok biztosa volt tíz évig, közben 2013-2014-ben az Europolt felügyelő testület élén is állt. Mielőtt elnökké választották, ügyvédként képviselte például Melania Trumpot. Egyik barátnője kiszállt az elnöki posztért folytatott versengésből, miután a jelölését orbáninak nevezte.

Natasa Pirc Musar, a vasárnap megválasztott új szlovén köztársasági elnök több országot érintő, változatos pályát futott be. Mint mindenkinek, aki az egykori Jugoszláviában született (ő 1968-ban, Ljubljanában), eleve legalább két állampolgársága volt: a jugoszláv után számára a szlovén következett. Igen szerény körülmények között nevelkedett, majd tanulással és munkával kompenzálta a nehéz indulást. A felfelé törekvés és az anyagi előrejutás vágya mindmáig jellemzi az elhivatottságáról és szakértelméről híres jogászt és korábbi tévés újságírót. Így Szlovénia egyik legelismertebb, adatvédelemmel, információs jogokkal, emberi jogokkal és médiával foglalkozó szakembere lett.

Életpályájának helyszínei legalább olyan változatosak, mint az általa végzett munkák: a pályája elején Horvátországban stewardessként dolgozott, Ausztriában megkapta második doktori címét (Szlovéniában végzett jogászként, Bécsben tudományos fokozatot szerzett ehhez), Amerikában a CNN-nél, Angliában a BBC-nél gyűjtött tévés gyakorlatot, de két szemesztert elvégzett egy manchesteri egyetemen is. Brüsszelben az Europol egyesített felügyelő testületét vezette.

Szlovéniában volt a helyi Vöröskereszt elnöke, vállalati kommunikációs vezető, írt újságcikkeket és rádiózott is. Tíz évig információs biztos, azaz az adatvédelem egyik legfőbb őre volt. Lemaradt viszont a tévéelnökségről, miközben a legnagyobb állami és magántévék esti híradóit is évekig vezette, majd sztárügyvéd lett. Olyan ügyfelei voltak, mint az akkor még hivatalban lévő amerikai elnök, Donald Trump szlovén felesége, a sevnicai születésű Melania Trump, és képviselt az SDS-hez, a legnagyobb jelenlegi ellenzéki párthoz kötődő üzletembereket is.

Most pedig Szlovénia első női államfője lesz, miután vasárnap magabiztosan, 54 százalékot szerezve, pártoktól független jelöltként megnyerte az elnökválasztás második fordulóját a jobboldali jelölttel, Anze Logar korábbi SDS-es külügyminiszterrel szemben.

JURE MAKOVEC / AFPAz újonnan megválasztott szlovén elnök, Natasa Pirc Musar ünnepli győzelmét Ljubljanában.