Az európai kormányok sajnos tettestársak, elsősorban a hozzájuk befolyó, gigantikus áfa és jövedéki adóhegyektől fellelkesedve

Tolvajok bankettje

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom álláspontját tükrözik vissza az utóbbi napokban nyilvánosságra került adatok, amelyek a nagy nemzetközi olajvállalatok soha nem látott, de még csak nem is álmodott, ám mégis megszerzett profitjairól szólnak.

A nemzetközi olaj- és gázkereskedelemben érdekelt multik (a MOL-t is ideértve) az idén már eddig is két-háromszorosára növelték tavalyi, ugyancsak rekordméretű hasznukat, amelyek nagyságrendje az orosz ukrán háború közvetlen katonai költségeivel vetekszik. Ez egyszersmind azt jelenti, hogy az energiaárak felverésében kevésbé a valós kereslet-kínálati folyamatok a meghatározók, hanem sokkal inkább a nagy olajcégek spekulatív manipulációi, amelyek iszonyatosan megcsapolják főként az európai emberek pénztárcáját.

Ebben a szégyenteljes merényletben az európai kormányok sajnos tettestársak, elsősorban a hozzájuk befolyó, gigantikus áfa és jövedéki adóhegyektől fellelkesedve. Árulkodó ugyanakkor, hogy a nagy cégek extra megadóztatásának ötlete inkább csak feszültségelvezető szelepként szolgál, hiszen ilyesmi egyelőre sehol nem történt.

Kimondható, hogy a borzalmas háború és a gazdasági szankciók csupán ürügyül szolgálnak az emberek kifosztásához. Vannak országok, ahol a lopott pénzből valamit visszaforgatnak a szociális feszültségek mérséklésére, de Magyarországon semmit, sőt idehaza energetikai miniszterré nevezik ki a NER olaj- és gáz bizniszét szervező cég, a svájci székhelyű ‘off-shore’ MET egyik vezetőjét.

Az ISZOMM kitartóan szorgalmazza, hogy még a tőkés gazdálkodás körülményei közepette is a cégtulajdonosok jövedelmére legalább akkora közterhek háruljanak, mint  a dolgozókéra, ezáltal is közelítve a kívánatos, havi ezer eurós minimálbérhez.

https://igenszolidaritas.hu/tolvajok-bankettje