A nyugatra igyekvőket fuvarozó csempészek módszereit a HVG novemberi cikke mutatta be. A lap információi szerint afgánok és ukránok vezetik azokat a maffiaszerű csoportokat, amelyekben a piszkos munkát, magát az embercsempészést becsapott kelet-európai vendégmunkásokkal végeztetik el. Nem véletlenül szerepelnek a fent idézett hírekben bolgárok, moldávok, szerbek. Ők azok, akiket a magyar rendőrség lekapcsol, akikkel öt magyar börtönt meg lehet tölteni, miközben a főszervezők, akik zsebre teszik a fuvarért fizetett sokezer eurós összegek nagy részét, továbbra is szabadon dolgozhatnak,

A megerősödő szervezett bűnözői csoportoknak köszönhetően van lövöldözés a határ szerb oldalán, miattuk van golyózáporral kombinált autós üldözés az M5-ösön, és nekik köszönhető az az elképesztő augusztusi eset is, amikor egy furgonból a budapesti Ferenc körúton egyszerűen kidobták egy fuvar közben elhuny külföldi férfi holttestét. Nyilvánvaló, hogy ez a magyar társadalom azon része számára is veszélyt jelent, amely egyébként nem foglalkozik embercsempészettel.

Hogy milyen könnyen jut át bárki a szerb-magyar határon, másoknak is feltűnt. November 11-én Roman Mikulec szlovák belügyminiszter és Hamran István szlovákiai rendőrfőkapitány tartott sajtótájékoztatót a hazájukba érkező nagy számú menekültről. Mindketten arról beszéltek, hogy ezek száma csak akkor csökkenhet, ha hatékonyabb ellenőrzés lesz a szerb-magyar határon, amiben szerintük az EU többi országának is segíteni kellene.

Az EU határainak közös védelméről már sokszor volt szó 2015 óta, de a gyakorlatban inkább csak azt sikerült elérni, hogy uniós közreműködéssel lökjenek vissza a tengerre menedékkérőket Görögországból, illetve az európai adófizetők pénzéből kínozzanak embereket mindenféle líbiai milíciák. Ettől még Afrika és a Közel-Kelet szerencsétlenebb vidékeiről továbbra is folyamatosan érkeznek azok az emberek, akik bíznak egy jobb európai életben.

Ideig-óráig, esetleg néhány évig sikerült egy-egy útvonalukat ha nem is lezárni, de nehezebben járhatóbbá tenni. Ennek viszont csak annyi az eredménye, hogy a menekülőknek még többet kell fizetniük az őket még veszélyesebb utakon Európába juttató csempészeknek. Ha a balkáni útvonalon épül egy kerítés, jöhetnek ismét a csónakok a Földközi-tengeren. Úgyis csak azt a kis időt kell kivárni, amíg ismét indulhatnak az életveszélyes furgonok át Magyarországon.

November 16-án adott ki közleményt a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. A hangzatos „Öt átlagos magyar börtönt töltenek meg az embercsempészek” című szöveg szerint:

„Már több mint 2500 embercsempész van fogva tartva a hazai börtönökben. Számuk folyamatosan emelkedik, meghaladja a fogvatartotti összlétszám 13%-át (…) csak a 2022. évben 1653 fővel növelték a fogvatartottak létszámát (…) Az embercsempészet miatt őrzött személyek közel 90%-a külföldi, 73 ország állampolgárai. Fogva tartásuk – elsősorban a nyelvi nehézségek és a követett vallási előírásaikból adódó étkezési igények miatt – jelentős plusz feladatokat és számottevő többlet költséget jelent a büntetés-végrehajtási szervezet számára.”