Skip to content

OMG. Gebinbe adnák a miskolci fűrdőket

OMG. Gebinbe adnák a miskolci fűrdőket

A Miskolci Turisztikai Kerekasztal november 18-i ülésén Szopkó Tibor, Miskolc turisztikáért is felelős alpolgármestere hangsúlyozta: egy olyan időszakban, amikor a drasztikusan dráguló energia- és rezsidíjak, illetve az élet szinte minden területén tapasztalható, végeláthatatlan áremelkedés miatt sorra zárnak be országszerte a szállodák, fürdők és más turisztikai vállalkozások, a miskolctapolcai fürdők üzemeltetése során a városnak és a Miskolc Holding Zrt.-nek felelős, jó gazdaként három alapvető célt kell szem előtt tartania: a fenntarthatóságot, a magas színvonalon nyújtott szolgáltatásokat és Miskolc turisztikai attrakcióinak folyamatos fejlesztését.

Piaci szereplőket keresnek 

A jelenlegi, kiszámíthatatlan gazdasági helyzetben lehetetlen mindhárom célnak egyszerre megfelelni, ezért a város és a Miskolc Holding Zrt. szakemberei egy olyan üzemeltetési modell előkészítésén is dolgoznak, amellyel piaci szereplőket is bevonnának a fürdők üzemeltetésébe és fejlesztésébe.

  Korábban írtuk

Ellipsum bukta? Na jó, de hol van Kiss János ilyen nehéz helyzetben?

Ellipsum bukta? Na jó, de hol van Kiss János ilyen nehéz helyzetben?
Az Ellipsum kapcsán 52 hibát jelzett az üzemeltető Miskolci Fürdők Kft. a kivitelezőnek. Az élményfürdő legtöbbet használt részei mentek tönkre néhány hónap alatt.

– Miért vagyunk itt? Miért kellett a 13 milliárd forintba került Ellipsum élményfürdőt 7 hónap működés után bezárni? – tette fel a kérdést Miskolc legdrágább szellemkastélyában állva Szarka Dénes, a Velünk a Város frakció önkormányzati képviselője, a Városgazdálkodási- és üzemeltetési Bizottság elnöke Simon Gábor frakcióvezetővel közös sajtótájékoztatóján.

A jelzett problémák listája hosszú: több medencénél megmozdult a burkolat, a fuga számos helyen kipergett, az élményelemek bizonyos felületein korróziós jelek láthatók, a csúszdákon repedések alakultak ki, a betonrétegbe bekerült víz beáztatta a gépházat és a légtechnikai csöveket, de a vizes játszótéren is vannak problémák. Ezek a hibák – mindössze néhány hónap működést követően – odáig vezettek, hogy már kockáztatták a fürdő balesetmentes működését.

– A csúszdáknál fel kellett bontani a járólapokat, mivel nem megfelelő dőlésszögben voltak leragasztva. Emiatt egy dolgozónak folyamatosan törölni kellett a vizet, nehogy baleset történjen – állítja Szarka Dénes, aki szerint már az átadás előtt látható volt: a kivitelezés nem sikerült megfelelő színvonalúra. Már a megnyitás előtt hosszú hibalistát adtak át az építő társaságnak – emlékeztetett.

– Kiss János miniszterelnöki biztos, korábbi alpolgármester egyik feladata a fürdőfejlesztés megvalósítása volt. Ezért kérdezzük: mit fog tenni annak érdekében, hogy a fürdő működtetése fenntartható legyen? A szükséges forrásokat biztosítja-e a kormányzat részéről? Ez lenne ugyanis a másik feladata miniszterelnöki biztosként – hangsúlyozta az önkormányzati képviselő.

Simon Gábor szintén a személyes felelősségre irányította a figyelmet.

– Már a tervek is valótlanságokon alapuló számítások szerint készültek. Tavaly – néhány hónap üzemeltetésre – a kormány 700 millió forintot adott. Ez a veszteség pótlására ment el. Ez bizonyítja, hogy a kormány és maga Kiss János is tudta: a fürdő évről évre sok száz millió forintnyi veszteséget termel majd a városnak. Kérdés: ezt hogy hagyhatta egyáltalán jóvá az előző városvezetés? Hiszen azok a miskolciak is nyögik ezt a terhet, akik soha nem fogják igénybe venni az Ellipsum szolgáltatásait – fogalmazott a Velünk a Város frakcióvezetője, aki szerint ennek a veszteségnek nem a város lakóinak pénztárcáját kellene nyomnia. Simon Gábor emellett azt is kifejtette, úgy tapasztalta, hogy a miniszterelnöki biztos – a problémák ellenére – nem csinál semmit.

– A megnyitó ünnepségen láthatták őt a fürdő épületében, majd még egyszer ellátogatott ide, holott nemcsak a – rosszul sikerült – tervezési és kivitelezési folyamat nyomon követése lett volna a feladata, hanem a működtetéssel kapcsolatos ügyek is rá tartoznának. Kiss János mint miniszterelnöki biztos havonta 1,7 millió forintnyi összegű fizetést vesz fel, sőt, el nem végzett munkáját ötfős titkárság segíti, emellett irodát és egyéb szolgáltatásokat is biztosítanak neki a miskolci adófizetők pénzén. Mindez éves szinten 60 millió forintot jelent. Az adófizetők – ezért a brutálisan magas fizetésért – joggal várhatnák el a miniszterelnöki biztostól, hogy valamit csináljon. Ha pedig az a feladata, hogy az Ellipsummal foglalkozzon, akkor tegyen valamit a fürdő fenntartása és működtetése érdekében – zárta gondolatait Simon Gábor.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



17 Comments

  1. Névtelen
    2022.11.18. 21:59

    Melyik műv.háznak?

  2. Névtelen
    2022.11.18. 22:06

    Simon Gábornak -és mindenkinek, aki kritikusan fogalmaz az Ellipsum keletkezéséről és működéséről, agóniájáról- igaza van, de ideje lenne átgondolnunk , mit lehet kezdeni ezzel a mindenféle szempontból elhibázott projekttel . Látjuk, tudjuk és a jelenlegi helyzetben biztosak lehetünk abban, hogy erre a célra egy fityinget nem fog visszaadni (könyörgöm , a kormány csak a mi pénzünket /+EU/ osztja el újra , amit mi fizettünk be adók formájában ) ez a haramia társaság. Tehát magunkra vagyunk utalva most már szinte mindenben. Azért is nevezzük magunkat önkormányzatnak, mert saját aktivitásainkat latba vetve intézzük / kellene intéznünk a ránk bízott település legfontosabb dolgait. Elég legyen már a csupán hátrafelé, meg felfelé mutogatásból, ideje lenne valódi konstrukciókat felállítani és megvalósítani . Az nem nagyon fárasztó, hogy a költségvetésből ránk jutó részből kifizettetjük a saját bérünket, egy kicsit hangoskodunk a nyilvánosság előtt, aztán végül nem történik semmi. Annyiért/hó és annyi vezető/hó. A „piaci szereplők bevonása ” kezdetű csodaváró átverés show-t meg hagyjuk, az a haverok, üzlettársak, rokonok gazdagításáról szól. Tehetséges, rátermett és agilis intézményvezetőkre van szükség, akik nemcsak a busás fizetésért dolgoznak, hanem gazdaként sáfárkodnak a rájuk bízott értékekkel.

    6
    2
    • Névtelen
      2022.11.19. 11:14

      Az Ellipsumot eleve minuszosra tervezték. tehát addig, amíg nincs meg legalább a nullszaldós működés műszaki alapja, addig attól tartok, nincs miről beszélni. Az élőmunka-igénnyel nincs mit tenni, de (mint minden élményfürdőnek) hatalmas az energiaigény. Még nyáron is. Rengeteg szivattyú mozgatja a vizet, fűteni kell a vizet is és a belső tereket, a szaunák is eszik a delejt, stb.
      A közelmúltban kalandoztam a MIVÍZ honlapján, ahol kiderült, hogy van két 30 °C-os vizet adó termálkút Tapolcán. Ezen a hőmérsékleten nagy csodát tenni nem lehet, de a régi strand fel tudta használni a vizét. Ma le vannak zárva. Miért?
      Az épületek tetején/oldalán nem látom, hogy lennének napelemek, napkollektorok.
      Az Önkormányzat a Kormánytól működtetésre kér pénzt, holott az energetikai korszerűsítésre kéne.

      • Névtelen
        2022.11.19. 14:45

        Az megvan, hogy pont az elmúlt hetekben tiltotta meg a kormány új napelemek felszerelését?

        6
        1
        • Névtelen
          2022.11.19. 15:24

          még olvasni sem tudsz?

          • Névtelen
            2022.11.19. 22:43

            „Az épületek tetején/oldalán nem látom, hogy lennének napelemek, napkollektorok.”
            Az megvan, hogy pont az elmúlt hetekben tiltotta meg a kormány új napelemek felszerelését?

        • Névtelen
          2022.11.19. 15:26

          Az megvan , hogy a tudományos mindenszarizmus talaján áll a szivárványkoalíció? 😁😂🤣😃😁

          • Névtelen
            2022.11.19. 22:44

            A rubelfidesz pedig a mindenjajdejó, már itt van a Kánaán talaján áll 12 éve.

        • Ozzy
          2022.11.21. 10:09

          Hazudsz ! Senkinek nincs megtiltva, hogy új napelemeket szereljen fel .

          • Névtelen
            2022.11.21. 18:48

            Szállj magadba okostojás!
            „Létező problémát kezel a kormány a napelemes tiltással, de a lehető legrosszabbul
            Az elmúlt évek egyik legváratlanabb, azonban egyáltalán nem karakteridegen fordulatával az Orbán-kormány egyik pillanatról a másikra lényegében ellehetetlenítette a háztartási méretű kiserőművek, vagyis a háztetőre szerelt napelemek piacát. A döntést energiával foglalkozó szakemberek és a napelemekkel foglalkozó cégek sem értik, főleg annak fényében, hogy a kormány még október elején is gyorsítani és támogatni akarta a napelemek telepítését, mielőtt valamiért behúzta a kéziféket.”
            Ezzel mára is megkaptad a jól megérdemelt szájbarúgásodat.

    • Névtelen
      2022.11.19. 15:28

      Eccerű! „Vizek Völgye” terveket le kell porolni.

      • Névtelen
        2022.11.19. 22:44

        Porold le!

  3. Névtelen
    2022.11.19. 06:56

    A gyógyvíz központi termék, a magyarországi vendégéjszakák több mint 71 százaléka olyan településhez kötődik, ahol turisztikailag releváns fürdő működik, és a Budapestre látogató külföldiek 60 százaléka is meglátogat egy, majdnem 50 százalékuk két fürdőt is.

    • Névtelen
      2022.11.19. 08:40

      De a miskolci pont nem gyógyvíz….

  4. Névtelen
    2022.11.19. 13:44

    Akkor lapátra lehet tenni a Fürdős céget

  5. Névtelen
    2022.11.19. 15:26

    Az megvan , hogy a tudományos mindenszarizmus talaján áll a szivárványkoalíció? 😁😂🤣😃😁

    • Névtelen
      2022.11.20. 10:47

      A rubelfidesz pedig a mindenjajdejó, már itt van a Kánaán talaján áll 12 éve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük