Elfogyott a magyar munkás. Tömegesen érkeznek az ázsiai munkások, miután a kormány lazított a feltételeken

Egy csapat fiatal vendégmunkás sétál el minden reggel a Varga család portája előtt Hatvanban. A kisvárosban sok ukrán és mongol dolgozik, a koronavírus-járvány alatt a trafikok ajtajára cirill betűkkel is kiírták, hogy hányan tartózkodhatnak egyszerre a dohányboltban. A Heves megyei település kertvárosi részén számos családi ház működik munkásszállásként, mert a közelben működik a környék egyik legnagyobb foglakoztatója, a Bosch gyár.

Eközben az egyik budapesti főpályaudvar padján, láthatósági mellényben, az egyik nagy magyarországi takarítócég egyenpólójában ázsiai vendégmunkások beszélgetnek és nyomkodják a telefonjukat.

Ez a két pillanatkép is jól szemlélteti, hogy Magyarországon lényegében elfogyott a munkaerő. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2017 augusztusában bukott négyszázalékos érték alá a hazai munkanélküliség, ami gyakorlatilag teljes foglalkoztatottságot jelent. A legfrissebb adatok szerint szeptemberben csupán 185 ezer főnek nem volt állása az országban.

Elfogyott a magyar munkás

Persze óriásiak a különbségek a keleti országrész hétszázalékos és a nyugati két százalék körüli munkanélküliségi rátája között, de van egy pont, ahol már nem lehet új munkavállalókat bevonni szociális és egészségügyi okokból, és sokan költözni sem szeretnének az ország egyik végéből a másikba, vagy ha már felkerekednek, meg sem állnak Nyugat-Európáig. Többféle becslés szerint hat-hétszázezer magyar vállalt külföldön munkát, ők is nagyon hiányoznak a hazai munkaerőpiacról.

A hiányzó munkaerő pótlása érdekében a kormány előbb 2017-től engedélyezte az ukrán és szerb állampolgárok egyszerűsített munkavállalását, de mára ott tartunk, hogy a régióban is egyre kevesebb a szabad munkaerő. Ezért fordult a kormányzat Ázsia felé, több lépcsőben összesen tizenöt, Európai Unión kívüli ország esetében könnyített az adminisztratív terheken.https://www.szabadeuropa.hu/a/tomegesen-erkeznek-az-azsiai-munkasok-miutan-a-kormany-lazitott-a-felteteleken/32125828.html