Miskolc. Csak egy olyan mezőőr dolgozik a Miskolci Önkormányzati Rendészetnél, akinek van lova

Már a beszámoló kapcsán is elismerte Vincze Csaba, hogy „Nagyon nehéz lovas járőrszolgálat ellátására embert találni.” Ez azért jött elő, mert 2021 végére az addig két személyből és két lóból álló lovas mezőőri szolgálat egy lovasra és egy lóra csökkent, ilyen helyzetben pedig nem láthat el járőrszolgálatot.

Sikertelen volt a pályázat

Idén nyár elején pályázatot írtak ki a lovas mezőőr munkakör betöltésére. A kiírás alapján a lovas mezőőr főbb tevékenységi körei így szólnak: „A legelők, mezők állapotának ellenőrzése. Az elhanyagolt kiskertek, hétvégi ingatlanok ellenőrzése. Az illegális szemétlerakások felderítése. Természetkárosítással szembeni fellépés. Közös biztonsági akciók a rendőrséggel, polgárőrséggel és a közterület-felügyelőkkel.” A pályázati feltételek között azonban az is szerepelt, hogy gyakorlott saját lóval kell rendelkezni Miskolc közigazgatási területén belül, és közterület-felügyelői vizsgájának is kell lennie a potenciális jelentkezőnek.
Úgy tudjuk, nem sikerült párt találni az egyetlen miskolci lovas mezőőr mellé. A helyzetről megkérdeztük az önkormányzat sajtó osztályát. A válaszlevélben megerősítették, hogy „jelenleg egy olyan mezőőr dolgozik a Miskolci Önkormányzati Rendészetnél, aki rendelkezik lóval, azonban biztonsági okokból egyedül nem engedhető szolgálatba.” Megtudtuk, valóban hónapok óta, sőt lassan egy éve keresnek olyan mezőőrt, aki rendelkezik lóval, lótartási lehetőséggel, és a külterületek valamelyikének közelében lakik, de sajnos a pályázatok ellenére sem találtak a feltételeknek megfelelő jelöltet.

A városnak nincs lova

„A rendészetnek, illetve a városnak sincs sem istállója, sem lova, így csakis olyan jelöltet tud foglalkoztatni, aki mindezekkel rendelkezik. Egy képzett ló egyébként 4-5 millió forint, plusz a lovas képzése, vizsgáztatása, összeszoktatása” – magyarázták a helyzetet. Egyébként a lovak igénybevételéért bérleti díjat fizet a rendészet. Az is tény persze, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet sem könnyíti meg a keresést.

boon.hu