Az Egyesült Államoknak érdeke, hogy Kelet-Európa megerősödjön, ezért már most önti a pénzt Lengyelországba és Ukrajnába
  • The Guardian: A Kínához fűződő viszony megosztja Európát

A vendégkommentár szerint Lengyelország csak nyerne, ha Oroszország vereséget szenved Ukrajnában, de az nem biztos, hogy a nyugati demokráciák örülnének, ha ezzel párhuzamosan a kontinens középpontja felé tolódna el Európa súlypontja. A két szerző, Anna Gromada, a varsói Kalecki Alapítvány nevű agytröszt alapítója és Krzysztof Zeniuk közgazdász úgy látja, hogy Varsó és a balti köztársaságok szempontjából a kérdés egyszerű, mert ha Moszkva húzza a rövidebbet, azzal évszázados félelmek oldódnának.

Egyúttal megszűnne a régió periféria jellege, és a térség ellensúlyt képezne a nagy nyugati tagokkal szemben. Ehhez persze az kell, hogy Amerika besegítsen, de az Egyesült Államoknak érdeke, hogy Kelet-Európa megerősödjön, ezért már most önti a pénzt Lengyelországba és Ukrajnába. Cserében azt várja el, hogy nőjön a befolyása, illetve Varsó és Kijev foglaljon egyértelműen állást Kína ellen. Ezt az árat a nyugat-európai szövetségesek nem hajlandóak megfizetni, de a jelek szerint a keletiek igen.

Berlin és Párizs idáig az orosz energiára, a kínai piacra, valamint az amerikai biztonságra épített, de az első pillér már kidőlt, és lehet, hogy a második feláldozásával kell megfizetni a harmadikat. De egyik ország sem szeretne angolszász fölényt a kontinensen. Ezzel szemben nagyon is egybevágnak az USA és a keleti partnerek érdekei, bár lehet, hogy itt még lesznek ellentétek. Washington nem szeretné ugyanis, ha megismétlődne a Szovjetunió összeomlása után kialakult zűrzavar és igyekszik elkerülni a nukleáris kockázatot.

Azonkívül az Egyesült Államok még nem adta fel a reményt, hogy a Nyugat oldalára tudja állítani az oroszokat, vagyis felhasználhatja őket Kína ellen. A hozzáállás azonban keleten rémületet vált ki, mert ránézésre Alekszej Navalnij teljesen elfogadható lenne Vlagyimir Putyin utódjaként, de ő is ragaszkodik Moszkva nagyhatalmi szerepéhez – írja a The Guardian.https://hvg.hu/360/20221114_Nemzetkozi_lapszemle