Tech óriáscégekre hárítaná az energiaválság terheit a Mi Hazánk

Mivel a kormány nem fogadta el a javaslataikat, országos tüntetéssorozatba kezdett a párt. Szimpatizánsaik Miskolcon az egyik forgalmas, városba bevezető útszakasz egy sávját zárták el autókkal szombat délután.

Pakusza Zoltán, a Mi Hazánk alelnöke, helyi önkormányzati képviselője a Miskolc Televíziónak elmondta, nyár óta már több javaslatot is leraktak a kormány asztalára. Összességében azt kérik, hogy a gazdasági válság árát ne a magyar emberek fizessék meg, hanem annak haszonélvezői.

– Hiába vártuk azonban, hogy a kezdeményezéseinket elfogadja a kormány, ez nem történt meg. Ezért úgy döntöttünk, hogy egy országos figyelemfelkeltő tüntetéssorozatot indítunk el – mondta.

A délután 3 órai kezdésnél 15-20 autó foglalta el a Szentpéteri kapu Miskolcra bevezető szakaszának egy sávját.

A Mi Hazánk alelnöke példákat is mondott, milyen javaslatokkal éltek.

– Meg lehetne adóztatni például a tech óriáscégeket. A Facebook 2021-es teljes bevétele 118 milliárd dollár volt, ez forintban 44 ezer milliárd forint. Csak összehasonlításképpen: Magyarország teljes bevétele 25 ezer milliárd forint volt tavaly – ismertette.

„Amíg hazánkban egy keszegsütő minden keszeg után befizeti az adót, addig az óriáscégek egy petákkal nem járulnak hozzá az ország költségvetéséhez” – fogalmazott Pakusza Zoltán.

– Erre van nemzetközi példa, Ausztriában például 5 százalékos a digitális adó. Mi itthon 15 százalékot mondtunk. De javasoltunk oligarcha adót, és azt is, hogy a kaszinók szintén vegyék ki a részüket a közteherviselésből – mondta.

minap.hu