Márki-Zay szerint felháborító, ha valaki demagógnak találja az ellenkonzultáció kérdéssorát

Az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje elismeri, hogy az általa hirdetett konzultáció kérdései is sugalmazóak, akárcsak a kormányéi, ám azokkal ellentétben ezek szerinte legalább valódi kérdések.

„Az elhibázott kormányzati döntésekről” – címmel hirdetett ellenkonzultációt a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) hétfőn. Az ezt megelőző napokban a mozgalom vezetője, Márki-Zay Péter „Elindítjuk!” – felkiáltással számolt vissza a hivatalos Facebook-oldalán, ez alapján voltak, akik az MMM sokat rebesgetett párttá alakulására számítottak, de kiderült, csak a kormánypropaganda egyik fegyverét, a nemzeti konzultációt utánozzák le.

A kormány csúsztatásokról és ferdítésekről ismert nemzeti konzultációival kapcsolatban újra, meg újra felmerülő kritika, hogy azért sem alkalmas az emberek véleményének felmérésére, mert a kérdései erősen sugalmazóak, a megfogalmazásukból következik, hogy mi a „helyes” válasz.

Az MMM-féle kérdőív tíz kérdést tartalmaz, témák szerint sorrendben:

  • a kaszinók, dohánycégek, a migránsbetelepítésen és vakcinabeszerzésen meggazdagodott vállalkozók megadóztatásáról;
  • a magánegészségügyi ellátás TB-s finanszírozásának lehetőségéről;
  • az élelmiszer árstop hatásáról;
  • arról, hogy a Fidesz hazudott-e a választási kampányban;
  • illetve „a kínai kommunista Fudan egyetemnek juttatott 600 milliárdos támogatás”-ról ;
  • a pedagógusok bérrendezéséről (Orbán fizetésemeléséhez viszonyítva);
  • az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról;
  • a kommunista ügynökaktákról, a „betelepített migránsok” átvilágításáról, illetve a körözött bűnözők kiutasításáról;
  • a stadionépítések, illetve a Belgrád- Budapest-vasút és a Fudan Egyetem beruházásainak leállításáról;
  • és arról, hogy a szankciókat megszavazó Orbán Viktor becsapja-e a választókat.

Ezek a kérdések a kormány konzultációjához hasonlóan kis kék dobozokban elhelyezett, kijelentő mondatokban megfogalmazott állítások előznek meg. Mutatunk belőle egy kifejezetten szájbarágósra sikerült, konkrét példát:

„A Fidesz a választások előtt azzal riogatta a választókat, hogy ha az ellenzék győz, akkor eltörlik a rezsicsökkentést. A Fidesz a választási győzelme után az első intézkedései között törölte el a korábbi rezsicsökkentést” – olvasható a 4. kérdést megelőző szövegben. Ezután következik a kérdés, amely arra vonatkozik, hogy hazudott-e a Fidesz a választási kampányban.

Ehhez hasonlít az is, ahogy a 10. kérdés előtt kijelentik, hogy „a rekordszintű magyarországi inflációért és a forint gyengüléséért azok a szankciók a felelősek, amelyeket Orbán Viktor egytől egyig megszavazott”, majd arról érdeklődnek, hogy „Orbán Viktor becsapja-e választókat”.

Ahogy azt a fenti példák is mutatják, az MMM kérdőíve is a kormányéhoz hasonló taktikát alkalmaz. Amikor Márki-Zay Pétert erről kérdeztük, az mondta:

„Természetesen szerintem is minden józan magyar ember számára egyértelmű, hogy hogyan kell válaszolni, de itt a kormány álkonzultációjával ellentétben valódi, húsbavágó kérdésekről van szó.

Az MMM elnöke ez alapján felháborítónak tartja, ha valaki „demagógnak” találja az ellenkonzultáció kérdéssorát. Szerinte „épp az a cél, hogy a kormányt szembesítsük a saját hazugságaival, illetve, hogy ezekre a hazugságokra rádöbbenjenek azok is, akik a szavazatukkal hatalomban tartották Magyarország ezer éves történelmének legkorruptabb kormányát.”

hvg.hu