Bezárnak a miskolci posták

Miskolcon kilenc postára kerül lakat a téli hónapokra, az intézkedés ellen tiltakoznak a Velünk a Város politikusai, a Jobbik pedig aláírásgyűjtésbe is kezdett a hivatalok nyitva maradása érdekében.

Lapunk megjelenésének idején már zárva lesz az a több mint háromszázharminc postahivatal, amelyet az állami tulajdonban lévő Magyar Posta zárt be arra hivatkozva, hogy rájuk is vonatkozik a huszonöt százalékos kormányzati energia-megtakarítás, ez pedig csak spórolási intézkedésekkel biztosítható.

Miskolcon összesen kilenc postára: az ómassai, a szirmai, az egyetemvárosi, a miskolctapolcai, a martinkertvárosi, a hejőcsabai, az újgyőri postahivatalra, valamint a Tiszai pályaudvaron található 2-es és a sétálóutcán, a Pátriában működő 4-es postára kerül lakat.

A hivatalok bezárása miatt két hete gyakorlatilag folyamatosan tiltakoznak országszerte. Múlt héten Cseléné Figula Edina és Szarka Dénes (Velünk a Város) önkormányzati képviselő tartott sajtótájékoztatót a témában, hétfőn pedig Simon Gábor és Bartha György önkormányzati képviselő. Közben a Jobbik miskolci politikusai közleményben jelentették be: aláírásgyűjtésbe kezdenek a martinkertvárosi és a szirmai posták megmentése érdekében.

Az általunk megkérdezett miskolciak sincsenek elragadtatva attól, hogy télire bezárnak a városban kilenc postahivatalt. Halász Vince még múlt héten nyilatkozott a Miskolc Televízió hírműsorának, a Miskolc Mának, neki például a szirmai hivatalt kell nélkülöznie. Munkatársunk kérdésére elmondta, havonta 4-5 féle csekket kell befizetni. Mivel öreg és nehezen jár, nem tudja, melyik postát tudja majd igénybe venni a jövőben.

Simon György szintén a szirmai postát fogja hiányolni, ő a szerdai közösségi tervezésen nyilatkozott a minap.hu újságírójának. „Most a legfontosabb az lenne, hogy a posta megmaradjon itt, mert nekünk nincsen banki átutalásunk, mi csekken fizetünk be mindent. Hogyha megkapjuk a nyugdíjat, itt fizetünk be mindent, mert itt van közel” – mondta.

Csóka Ottó Attilának a Tiszai pályaudvar szomszédságában található 2-es posta fog hiányozni. „A környéken élők, és a vidékről vonattal ingázók is ezt a hivatalt használják, a belvárosi posták nekünk kiesnek. Nem is tudom, hogy az itt élők hová fognak járni, legközelebb csak a Zsolcai kapuban, az Auchanban van posta” – panaszolta a városi tévének az elmúlt napokban.

A Tiszain található hivatalban intézte postai ügyeit Montovay Gábor már több mint ötven éve. „ Ha most Miskolcon bezárnak sok postát, nyilván távolabbra kell majd utazni, de sok esetben ötletem sincs, mit csináljak majd, ha például nem nyit újra tavasszal a 2-es posta. Csak hogy egy példát mondjak, nyáron a biciklit itt szoktam feladni, a Balatonon meg leveszem a vonatról. Most hova kell majd vinnem a kerékpárt, a város végére? Szóval ezeket nem gondolták át, vagy ha mégis, velünk, a postába járókkal biztosan nem közölték” – mondta.

Fodor László pedig Simon Gábor és Bartha György (Velünk a Város) önkormányzati képviselő sajtótájékoztatója után panaszkodott a politikusoknak az Újgyőri főtéren található hivatal bezárása miatt. Problémáit a Miskolc Televízió munkatársának is elmondta. Mint fogalmazott, az Újgyőri főtéren nagyon sokan intézik postai ügyeiket többek között Perecesről, Komlóstetőről, a Vargahegyről, Újdiósgyőrből, a Vasgyárból, de még a Győri kapuból is.

„Ez egy kényelmes, nagy hivatal, ahol le is tudok ülni, ha sor van. Ide legközelebb a Balázs Győző téren van egy pici posta, viszont én már nagyon nehezen járok, rossz lesz, ha távolabb kell menni. Arra meg nem is merek gondolni, hogy a nyitva maradó postákon mekkora sor lesz majd november 12-e után” – hangsúlyozta.

minap.hu