A templomban, a plébánián, a hívek előtt titkolnia kell, hogy odahaza három gyerek és a párja várja

Titkolta családját a katolikus pap: A bűnöm az, hogy eddig húztam

Polgár Róbert évek óta párhuzamos életet él, egyfajta tudathasadásos állapotban tengeti napjait: a templomban, a plébánián, a hívek előtt titkolnia kell, hogy odahaza három gyerek és a párja várja őt, otthon pedig nem papként, hanem civil édesapaként kell helytállnia.

A cölibátussal szembeni egyik érv, hogy egy olyan rendszernek az alapeleme, amely lehetővé teszi az egyházon belüli szexuális visszaéléseket. De ez csak az egyik érv. Polgár Róbert murakeresztúri plébános története teljesen máshonnan közelíti meg a papi nőtlenség problémáját: munkájukat lelkiismeretesen végző embereket veszíthet az egyház, ha továbbra is kitart az önmegtartóztatás fogadalma mellett. A döntés című dokumentumfilm feldobja a labdát, de nem játssza ki az összes lehetőséget a témában.

Polgár Róbert katolikus plébános életének talán legnehezebb időszakában kezdett forgatni Vízkelety Márton és Ugrin Julianna rendezőpáros. Jókor csatlakoztak rá a Murakeresztúron szolgáló, erdélyi származású pap történetére, aki A döntés című filmben éppen mérlegre teszi a papi hivatását és a titkolt családi életét.

Persze, valójában ez a kettős, a katolikus egyház szabályai szerint egymásnak tökéletesen ellentmondó, sőt egymást kizáró identitás, és a hozzájuk kapcsolódó létforma nem futtatható sokáig egymás melletti vágányokon, az egyiken az élet szükségszerűen lemarad, mert elhanyagolják. További részletek a Hvg.hu cikkében olvashatók.