Sok cím pontatlan, ahhoz is csöngethetnek, aki már online nyilatkozott a népszámláláshoz

A népszámlálást végző kérdezőbiztosok rendszeresen becsöngetnek olyan háztartásokhoz is, ahol korábban már online kitöltötték a népszámlálási kérdőívet. A problémát az okozza, hogy a KSH által használt cím nem mindig egyezik azzal, amit az online kitöltésnél adnak meg az emberek – válaszolta a Telex kérdésére a statisztikai hivatal. Sok ilyen eset lehet, mivel több mint 3 millió címről online válaszolták meg a kérdéseket. Technikai problémák miatt eleve késve indult a személyes összeírás, és már az online kitöltés sem ment zökkenőmentesen.

Több olvasónk számolt be arról, hogy korábban már online kitöltötték a népszámlálási kérdőívet, ennek ellenére mégis becsöngettek hozzájuk a számlálóbiztosok. Ha nem voltak otthon, akkor egy értesítőt is hagytak a kérdezőbiztosok, amiben azt írták: a megadott időpontban újra megpróbálják őket felkeresni.

Egyik olvasónknak azt mondta a számlálóbiztos, hogy ők nem kapták meg, ki töltötte ki online a kérdőívet és ki nem, ezért mindenhová becsöngetnek. Hasonlóan járt egyik kollégánk is. Ő írt a Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH), hogy küldjék el neki az online kitöltésről szóló igazolást, majd ennek birtokában felhívta a kérdezőbiztost, hogy velük már nem lesz dolga akkor.

Egyáltalán nem mindegy, hogy valaki kitölti a kérdőívet vagy sem, mivel 200 ezres büntetést is kaphat, aki nem vesz részt a népszámlálásban.

telex.hu