Oroszország állítja: nincsenek előfeltételei a Kijevvel folytatandó tárgyalásoknak

 

„Részünkről nincsenek előfeltételek, kivéve a fő feltételt, hogy Ukrajna jó szándékot mutasson” – jelentette ki Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak Moszkvában.

Rudenko szerint Oroszország mindig is jelezte: kész ilyen tárgyalásokat folytatni, ám Ukrajna olyan törvényt fogadott el, amellyel megtiltotta maga számára a béketárgyalásokat, amíg Vlagyimir Putyin marad az elnök. Azt mondta, hogy a The Wall Street Journal értesülésével ellentétben Oroszország nem folytat titkos tárgyalásokat Ukrajnáról az Egyesült Államokkal.

A lap arról írt, hogy az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója, Jake Sullivan az elmúlt hónapokban bizalmas megbeszéléseket folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnök legfőbb tanácsadóival annak érdekében, hogy csökkentsék egy szélesebb körű ukrajnai konfliktus kockázatát, és figyelmeztessék Moszkvát, hogy ne használjon nukleáris vagy más tömegpusztító fegyvereket. A lap érrtesülését később megerősítette Sullivan.

Közölte azt is, hogy folytatódnak az egyeztetések a zaporizzsjai atomerőmű körül létesítendő védőövezet ügyében, és hogy az illetékes orosz hatóságok tanulmányozzák a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) javaslatait