Újabb helyen tűnnek fel Miskolcon az életveszélyes  Demszky-pogácsák (Káli cicik, a szerk.)

A gömbsor persze olyan, hogy lépésben haladva – szükség esetén – át lehet rajta jutni, de utazósebességgel nem ajánlatos megkísérelni, mert a gépkocsi látná a kárát. Volt némi balhé is emiatt, igaz az már nem a belvárosban, hanem az M30-as autópálya felhajtó körforgalmú csomópontján Miskolc határában, ahol a sávokat ilyen gömbsüvegsor választja el és egy autós megpróbált keresztülhajtani rajtuk. Az eredmény lehangoló volt…

Újabb helyszínen tűnnek fel Miskolcon, mégpedig az Y-híd beruházásához kapcsolódóan a Vörösmarty és a Király utcák kereszteződésénél épülő turbókörforgalomban. A háromsávos csomópont sávjait ilyen gömbsüvegsor fogja elválasztani, hogy ne lehessen ide-oda csalingázni a körfogalmon belül a sávok között. Ez persze azt feltételezi, hogy a körforgalom felé közeledő autósnak idejekorán el kell döntenie, merre akar továbbhaladni és az annak megfelelő sávba besorolni. A körforgalomban már késő lesz a felismerés, hogy ez így nem jó.

Ezekben a napokban helyezik el a körforgalomban, amely hamarosan el is készül, de a forgalomnak csak később adják át teljes mértékben.

Természetesen most is áthalad rajta a Király utca, azaz a Miskolcot átszelő 3-as főút forgalma, de csak egy-egy sávban és olyan tereléssel, hogy az építők végezhessék az utolsó simításokat a csomóponton.

Így fog kinézni a turbókörforgalom

Decemberben átadhatják

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. ígérete szerint a miskolci Y-híd – így a hozzá tartozó belvárosi turbókörforgalom – műszaki átadás-átvételi eljárása nemsokára megtörténik. A folyamatban az érintett Magyar Közút Zrt. és Miskolc önkormányzata is közreműködik. A műszaki átadás–átvétel során ellenőrzik a megépült építmények, közművek és műtárgyak tervek szerinti megvalósítását, rendeltetésszerű és biztonságos üzemeltetésének feltételeit. A műszaki átadás-átvétel sikeres lezárását követően megindul a forgalomba helyezési eljárás az illetékes hatóságoknál.

A benyújtott dokumentumok és a szükséges kezelői nyilatkozatok rendelkezésre állását, valamint a törvényben előírt ügyintézési határidőt követően a hatóság meghozza döntését a forgalomba helyezéssel kapcsolatban. Az engedély birtokában az érintett építményeket előreláthatólag decemberben nyitják meg a teljes forgalom előtt.

boon.hu