85 éve elvesztett fényképező került elő egy gleccseren
BELMONT, MA - AUGUST 12: Bradford Washburn and his wife Barbara stand with map of Mt. Washington, rear, they worked on with Casey Hodgdon. This was a ten year project. (Photo by Tom Landers/The Boston Globe via Getty Images)

A szakértők jelenleg azon dolgoznak, hogy megmentsék az 1937-ben készült felvételeket.

Bradford Washburn és a felesége egy 1988-ban készült fotón.
FORRÁS: TOM LANDERS/THE BOSTON GLOBE VIA GETTY IMAGES

 

1937-ben a legendás amerikai felfedező, légi fotós és térképész, Bradford Washburn nagy mennyiségben hagyott el felszereléseket, amikor a kanadai Yukon territóriumában egy expedíció során rossz időjárás csapott le rá. Idén nyáron kutatók egy csoportjának sikerült felfedeznie a történelmi jelentőségű tárgyakat a Walsh-gleccseren – számol be a Business Insider.

Bő nyolc évtizeddel ezelőtt Washburn a Mount Lucaniát akarta megmászni társával, Robert Bates-cel, amikor az extrém időjárás miatt úgy döntöttek, hátrahagyják felszereléseiket. 2022 áprilisában Griffin Post profi síelő társaival együtt egy háromhetes útra indult, hogy meglelje a tárgyakat. Post szerint a feladat olyan volt, mint egy tűt megtalálni egy szénakazalban, hiszen egy gleccser rengeteget változik 85 év alatt.

A leletek potenciális mozgásának megértésében Dora Medrzycka, az Ottawai Egyetem glaciológusa segített, az intézmény további szakértői pedig a távolból támogatták a keresést. A potenciális lelőhely felkutatásában a Washburn expedíciójából fennmaradt fotók is segítettek.

A gyalog, sílécen és snowboardon folytatott expedíció első felvonása nem lett sikeres, a felszereléseket, köztük egy fényképezőt, csak egy második úton, augusztusban találták meg. A csapat már majdnem feladta, amikor Medrzycka egy új elmélettel állt elő a jégtömeg mozgásából kiindulva. A keresett tárgyak nagyjából 22 kilométerre voltak onnan, ahol az 1930-as években elvesztek.

Hetekkel a megtalálást követően régészek emelték ki a leleteket, a helyszínen többek között Washburn Fairchild F-8 légi kamerájának jelentős részére, túrabotokra és sátrakra bukkantak. A kutatók tudják, hogy Washburn készített képeket, a csapat célja most a fotók megmentésehttps://ng.24.hu/kultura/2022/11/04/85-eve-elvesztett-fenykepezo-kerult-elo-egy-gleccseren/?utm_source=24_hu&utm_medium=pad&utm_campaign=20221020