Zsiday: Nem Ausztriát fogjuk utolérni, hanem Bulgáriát

A kormány gazdasági populizmusáról a múlt héten bejelentett, kis-és középvállalkozásokra kiterjesztett kamatstop apropóján mondta el a véleményét Zsiday Viktor, befektetési szakértő, a Citadella Alap portfóliókezelője. Szerinte a magyar kormány feléli a jövőt, és saját hibáit véletlenszerűen kiválasztott szereplőkkel fizetteti meg.

Zsiday blogbejegyzésében felidézi, hogy

  • először a változó kamatozású lakossági jelzáloghitelek kamatát rögzítette a valóság töredékén az állam,
  • később a fix kamatozásúak jelentős részét is,
  • majd most a vállalkozások kapnak olcsó(bb) hitelt a bankoktól, mint ami a valóságban létezik.

„Tudom, hogy Magyarországon mindenki gyűlöli a bankokat (»van ott bőven pénz, fizessenek nyugodtan«), de ennek ellenére ez pont olyan üzlet, mint a pékség: vannak költségek, és vannak bevételek. És ha a bevételeket rendeletileg a költségek alatt rögzítjük, akkor veszteséges lesz a működés,

 

– írja Zsiday. Szerinte a kamatstopok következménye lehet, hogy más szektorokban a beruházók elbizonytalanodnak abban, ők sorra kerülnek-e, és hogy egyáltalán miért fektetnek be Magyarországon ilyen kamatkörnyezetben.

TÖBB EBBŐL

Újabb mentességet kapnak a csokosok
Orbán Viktor megszólalt, gyengül is a forint

Felélik a jövőt

Zsiday szerint eleve a gazdaságpolitikai hibák miatt alakult ki ilyen magas kamatszint, tehát a kormány a saját hibáit fizetteti meg „véletlenszerűen kijelölt szereplőkkel.”

A magyar kormány folyamatosan olyan intézkedésekkel kezeli a problémákat, amelyek rövid távon megoldást kínálnak sokak számára – de másvalaki pénzéből, végeredményképpen viszont felélve a jövőt, a hibákat pedig mindig ráfogja valaki másra – de hát éppen ez a gazdasági populizmus lényege.

Példaként felhozza a magánnyugdíjpénztárak államosítását, a hatósági élelmiszer-és benzinárakat és az eltérített árak okozta természetszerű hiányt. „A hazai intézkedési csomagok lényege a totális kontrollra törekvés: ha nem tetszik, amit a piaci árakban látunk, akkor nem pozitív vagy negatív ösztönzőkkel, vagy hosszútávú, kiszámítható szabályozással próbáljuk kezelni a problémát, hanem akaratból. (…)

Ennek a vége mindig bizalomvesztés, hiány, lecsúszás.”

Zárásként azt írja,https://forbes.hu/penz/zsiday-kormany-kamatstop-inflacio-valsag/