Miskolc. Például az időközi választás elbukását is részben Veres Pál számlájára írták

Azokat az elvileg párton kívüli polgármesterek, akik nem tudnak úrrá lenni az egyébként is megosztott balliberális oldal helyi vitáin, egyszerűn leszedik a pályáról. Ha egy pártonkívüli politikus nem jól teljesít, annak hatványozott nehéz helyzete lesz, hisz nincs olyan szervezet, amely megvédené” – mondta a Borsod Online-nak Nagy Ervin, a  XXI. Század Intézet elemzője.

A 2019-es önkormányzati választáson számos ígéret elhangzott, a Miskolcot irányító Velünk a Város frakció részéről, de ezek egy része ígéret maradt, mennyire lehet így hiteles egy város vezetése három év távlatában?

Egy város vezetésének, mind a polgármesternek, mind pedig a mögötte lévő többségnek kiemelt felelőssége van – kiváltképp, ha a választott képviselők egy részét pusztán politikai okok miatt nem vonja be a közös munkába. Vannak települések, ahol politikai világlátástól függetlenül képesek együttműködni az önkormányzati képviselők, és vannak, ahol kevésbé, vagy egyáltalán nem sikerül ez. De egy biztos: a mindenkori polgármesternek lehetősége van a közös gondolkodás megteremtésére, így neki kell nyitottnak lennie. A be nem tartott ígéretek mellett a szakmaiatlan, átgondolatlan és kaotikus döntések vezetnek egy-egy prosperáló település lemaradásához, ami erősen erodálja a regnáló polgármester hitelességét – ez alól nem képez kivételt Miskolc sem.

A baloldal mélyrepülésének mik az okai? 

A hazai baloldalnak meglátásom szerint három komoly, megoldatlan nehézsége van. Egyrészről nem tudnak megújulni, másrészről hitelességi problémákkal küszködnek, és végül egyre feltűnőbb az, hogy nemzetközi érdekeket képviselnek. A megújulás hiánya világos és a kívülről irányítottság is szembetűnő – leginkább az országos politikai színtéren. A hitelességi problémák egy része a megújulás elmaradásából ered, ám van olyan oldala is, ami a helyi politikában jelentkezik. Ez Miskolc esetében messziről is látszik.

Miskolcon egyre nyíltabb a Velünk a Város és az azon belüli Demokratikus Koalíció nézetkülönbsége, legutóbb például az időközi választás elbukását is részben Veres Pál számlájára írták. Emiatt érheti-e hátrány a városban élőket? 

Ha egy polgármester mögötti politikai közösségben az egymás közti vita eldurvul, ha egymást kezdik hibáztatni egy-egy kudarc után, akkor felborul az egység, és ez szükségszerűen politikai csődhöz vezet. A vitákat meg lehet oldani kompromisszumokkal, a vádaskodás után azonban nem lehet könnyen tovább lépni. Ha a város vezetése széthúz, annak mindig a település issza meg a levét. Józan paraszti ésszel belátható, hogy a szövetségesek közötti vita rengeteg energiát és időt vesz el a valódi, hasznos munkától. Az effajta viták felőrölik a politikusokat. Ez persze az ő személyes problémájuk, de az ebből következő politikai bénultság a lakosoknak fog fájni.

Továbbra is tarthatatlannak találja a miskolci tömegközlekedés helyzetét a lakosság jelentős része, a városvezetés azonban folyamatosan másra mutogat, mennyire helyes stratégia ez? 

Amikor egy vezető politikus nem tudja vagy nem akarja vállalni a felelősséget, akkor logikusnak tűnik a felelősség eltolása. De itt nem országos politikai csatáról van szó! Nem a közéletnek szóló pozíciók elfoglalása a cél. Itt egy várost kell irányítani. A választók ezen a szinten pedig nem szívelik azt, ha a polgármester másokat hibáztat, nem pedig az akut probléma megoldására koncentrált. Logikus, de hosszú távon önsorsrontó taktika. Ha ezt a polgármester tudja, akkor azt gondolom, hogy inkább a saját kétségbeesett tehetetlensége miatt választja ezt a politikai stratégiát. De a menekülés csak időlegesen működhet, nagyon hamar eljön az az idő, amikor a választópolgárok fel fogják tenni a kérdést: téged választottunk meg polgármesternek, neked kell megoldani a problémát, miért mutogatsz másokra?

A folyamatos mentegetőzés más baloldali városvezetés esetében is megfigyelhető, lehet-e ennek hosszútávú következménye (Például a választók megbüntetik a 2024-es választáson a regnáló polgármestert, azzal, hogy nem választják meg)? 

Azt gondolom, hogy azok a polgármesterek nézhetnek komoly aggodalommal 2024-re, akik az együttműködés helyett a megosztást erősítették helyben, akik a fejlődés elé helyezték saját hatalmi ambíciójukat, és azok is, akik valós munka helyett a felelősség hárításával, a másikra mutogatással töltötték el az elmúlt éveket. Szerintem Miskolc esetében van miért aggódnia a városvezetésnek.

Az időközi önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP jelöltje győzött, így csökkent a baloldali Velünk a Város frakciószáma, ebből milyen következtetést lehet levonni? 

Időközi választásokból nem szokás hosszú távú következtetéseket levonni, így ezzel én is óvatosabban bánnék. Az viszont tény, hogy komoly üzenete van egy-egy ilyen fordulatnak. Ha ezt nem hallja meg a pozíciókat vesztő városvezetés és nem változtat a politikáján, akkor tényleg aggódnia kell a következő választásokon.

Okozhat-e ez további konfliktusokat például a többi párt esetében? 

Mindenképpen. Országos szinten látok olyan fordulatokat, amelyek jelzésértékűek. Az elmúlt félévben megtartott időközi választásokon a jobboldal huszonhat egyéni körzetet nyert meg különböző nagyságú településeken, míg a baloldal csupán kilencet, ebből négyet a fővárosban. Miközben a kislistás helyeket nézve a kormánypártok húsz mandátumot, a baloldal pedig egyet sem szerzett meg. Szembetűnő tendencia, hogy azokban a városokban, ahol a baloldali vezetés politikai válságban és bénultságban van, ott sorra vesztik el az időközi választásokat. A vereség után pedig, ha nem történik meg az őszinte számvetés, akkor konfliktusok fognak kirobbanni. Ahol több baloldali párt működik együtt, ott elkerülhetetlen lesz a minden alkotó és építő energiát elszívó konfliktus. Ez szükségszerű.

Az országos politikai harcok, mennyire lehetnek kihatással a várost vezető nagykoalícióra?

Mindig van az országos politikának befolyása, azt mondják, hogy minél nagyobb egy település, annál inkább. Azt látjuk országosan, hogy Demokratikus Koalíció az árnyékkormánnyal le akarja uralni a baloldalt. Gyurcsány Ferenc egyértelműen kimondta, hogy nem várnak tovább arra, hogy a többi ellenzéki párt megoldja a saját problémáit. Gyurcsány Ferencék most erőből politizálnak, aminek szükségszerűen van lenyomata egy-egy város esetében. Nem véletlen az sem, hogy Miskolcon is a Demokratikus Koalíció most a leghangosabb a balliberális oldalon.

Egy ilyen ciklus után jelölhetik-e újra Veres Pált? Vagy inkább pártembert szeretnének látni a balliberális pártok Miskolc élén? 

A jelenlegi folyamatok egy irányba mutatnak: azokat az elvileg párton kívüli polgármesterek, akik nem tudnak úrrá lenni az egyébként is megosztott balliberális oldal helyi vitáin, egyszerűn leszedik a pályáról. Ha egy pártonkívüli politikus nem jól teljesít, annak hatványozott nehéz helyzete lesz, hisz nincs olyan szervezet, ami megvédené. Ebből a szempontból Veres Pál miskolci polgármesternek tényleg van miért aggódnia.