Izrael a Kupola helyet tájékoztatást ad Ukrajnának az oroszok által használt iráni drónokról

Izrael tájékoztatást ad Ukrajnának az oroszok által használt iráni drónokról

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

Izrael alapvető hírszerzési információkkal látta el Ukrajnát azokról az iráni drónokról, amelyeket Oroszország az ellenük folytatott invázióban használ – számolt be szerdán a The New York Times.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő szerint Izrael hírszerzési információkat oszt meg, valamint egy izraeli magáncég műholdfelvételeket is átadott Ukrajnának az orosz csapatok állásáról. Arról is tájékoztatták őket, hogy az orosz hadsereg által használt iráni drónok hogyan működnek.

„Azt mondták nekünk, hogy állítólag nincsenek iráni drónok Ukrajnában. Nos, mi meg fogjuk találni a módját annak, hogy egyetlenegy se maradjon” – fogalmazott Zelenszkij ukrán elnök.

Az orosz erők augusztus óta az iráni drónok több változatát is bevetették ukrajnai hadjáratukban – erősítették meg ukrán, amerikai és brit tisztviselők különböző hírszerzési jelentésekben. Moszkva főként a Shahed-136 öngyilkos drónt használta. A pilóta nélküli légijármű (UAV) azonban korlátozott sikereket ért el eddig az ukrajnai fronton.

“Ezek a drónok lassúak és alacsony magasságban repülnek, így a magányos eszközöket könnyű célba venni a hagyományos légvédelemmel” – közölte szerdán az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma, de megjegyezte, hogy reális lehetőség, hogy Oroszország némi sikert ért el azzal, hogy egyszerre több ilyen eszközzel támadott.

Ukrajna és Irán között diplomáciai feszültség alakult ki a drónok Oroszországnak történő szállítása miatt, amelynek következtében a kijevi nagykövet akkreditációját visszavonták, és a diplomáciai képviseletet csökkentették. Iráni és orosz tisztviselők tagadták, hogy Oroszország iráni drónokat használna Ukrajnában.

Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy az Oroszország által indított Shahed-136-osok közül sokat lelőttek. Egy hétfői akcióban állítólag a 86 drónból álló flotta 60 százalékát lőtték le.

Ukrajna izraeli nagykövete korábban felszólította Izraelt, hogy adja el hazájának a Vaskupolát. „Izraeli segítségre van szükségünk… Úgy értem, hogy szükségünk van a katonai-technikai támogatásra, szükségünk van a Vaskupolára, amely lehetővé teszi, hogy megmentsük a civil nőket és gyermekeinket a területünket támadó orosz rakéták lövedékeitől” – mondta júniusban.

Az ukrán védelmi miniszter azonban nem értett egyet a nagykövettel a Vaskupola fontosságáról Ukrajna szempontjából. “Jártam Izraelben, és beszéltem a gyártóikkal és állami vállalataikkal” – mondta júliusban. “A Vaskupolát lassú, alacsony magasságú, kis hatékonyságú rakéták elleni védelemre építették, amelyeket alapvetően garázsokban gyártottak. A Vaskupola nem véd a cirkáló és ballisztikus rakéták ellen.”

A meg nem erősített hírszerzési segítség mellett Izrael nem harci eszközökkel is segített Ukrajnának. Július 27-én Izrael 25 000 ételadagot küldött az orosz támadás alatt lévő országba. Július 14-én a Honvédelmi Minisztérium 1500 sisakot, 1500 védőmellényt, több száz aknavédő ruhát, 1000 gázálarcot és tucatnyi szennyeződésszűrő rendszert küldött. Májusban Izrael 2000 sisakot és 500 kabátot küldött sürgősségi és polgári használatra.

Mivel Izrael ősellenségének tekinthető Irán, a mostani hírszerzési információk megosztása inkább Teherán, mint Moszkva ellen szól. Azonban Jeruzsálem egyre jobban támogatja az ukrán hadsereget az oroszokkal szemben.

Izrael azért nem látja el Ukrajnát harci fegyverekkel, mert attól tart, hogy Oroszország bekeményít, és nem ad szabad légteret Izraelnek az iráni katonai jelenlét ellen folytatott légi hadjáratához Szíriában.