Energiaválság a DVTK-nál. De mi lesz Sverla Bélával? A pályafűtését és a napoztató berendezések üzemeltetését a klub határozatlan ideig szünetelteti

 A DVTK NB II-es labdarúgó csapata már a hétvégén sem játszik hazai villanyfényes összecsapást, ezzel is spórolva a villanyszámlán.

Most újabb döntésekről számolt be a klub honlapjának Sántha Gergely, elnök. Kiemelte a DVTK, mint vidéki nagyegyesület, mára a város egyik legnagyobb foglalkoztatója lett, több mint 500 miskolci és környékbeli családért tartoznak felelősséggel, ezért kiemelten fontosnak tartják, hogy a munkahelyeket minden körülmények között megőrizzék.

Takarékoskodás kell

„Vannak területek, ahol nem lehet jelentős költségcsökkenést elérni, a jégcsarnok jegét például állandó hőfokon kell tartani, a DVTK Medical egy egészségügyi létesítmény, valamint egyes öltözőkben és irodákban sem lehet teljesen kikapcsolni a fűtést, azonban ésszerű keretek között megfelelő szabályozással és egy kis odafigyeléssel minden épületben jelentősen tudunk takarékoskodni” – mondta.

Mindezek figyelembevélével a stadion pályafűtését és a napoztató berendezések üzemeltetését a klub határozatlan ideig szünetelteti. A stadion második emeletét lezárják, és a főépületet csak a hazai mérkőzések alkalmával fűtik fel.

DVTK edzőközpont a meglévő távfűtéssel maximum 16 fokos hőmérsékletet kap, az irodákban és az öltözőkben a kívánt hőfok – 19-20 fok – eléréséhez a meglévő elektromos klímaberendezésekkel és újonnan vásárolt olajradiátorokkal segítenek rá az üzemeltetésben dolgozó szakemberek.

A DVTK stadion egyes irodáiban dolgozó munkavállalók a téli időszakban az edzőközpontban folytathatják zavartalanul a munkájukat, de felmerül a távmunka lehetősége is.

Az edzőközpont használati melegvíz keringető rendszerének az üzemeltetését az utánpótlás edzések időpontjára optimalizálják.

Az utánpótlás bajnoki- és edzőmérkőzések lehetőség szerint természetes fényviszonyok mellett rendezhetők meg.

DVTK aréna ötnapos nyitvatartást vezet be (keddtől szombatig), és kizárólag 16 és 20 óra között tart nyitva. Az aréna csarnokhőmérséklete a FIBA által előírt minimumra, 16 fokra csökken az edzéseken és a mérkőzéseken egyaránt, így a sportolók és szurkolók számára a megszokottnál melegebb ruházat viselése ajánlott.

Korábban

A pályafűtés januári beindítása után a fehér tájban üdén mutatott a DVTK Stadion zöld gyepe, ami keddre megfordult. A hó elolvadt a városban, a pálya viszont fehér lett, miután  fátyolfóliával terítették be a diósgyőri pályamunkások.

Sverla Béla, a gyepért felelős szakember (skóciai tanulmányútjáról itt lehet olvasni) elárulta, hogy a pálya teljes felületére leterített fátyolfólia átengedi a nedvességet (mindkét irányba) és a napfényt, ugyanakkor megtartja a hőt. Így a 4-5 °C-ra fűtött földfelszín fölött és a fólia alatt 10-11 °C-os hőmérséklet érhető el, ami elégséges a fűszálak növekedésének megindulásához. A napfényt pedig mesterséges fényforrással, infralámpákkal lehet pótolni.

Amellett, hogy ezzel a megoldással beindítható a vegetáció, a tapasztalatok szerint a  talajfűtés költségének mintegy 25 százaléka is megspórolható.

A szakember azt is elárulta, hogy a fátyolfólia leterítése előtt permetezéssel előzték meg a gombák elszaporodását, illetve 5-6 nap múlva felszedik a fóliát, hogy zavartalanul szellőzhessen a gyep. A  tervek szerint a bajnoki rajt előtt még egyszer megismétlik ezt a munkafolyamatot a minél jobb eredmény érdekében.

– Február 2-re csúcsformába hozzuk a gyepet, és csak abban az esetben kerülhet veszélybe a Mezőkövesd elleni mérkőzés, ha a találkozó előtt 1-2 órával extrém mennyiségű hó esik – tette hozzá Sverla Béla.