Távirányított „vakondbomba” robbanthatta fel a balti gázvezetékeket?
Rejtélyes szabotázsakciók történtek az elmúlt napokban a Balti-tengeren. A használaton kívüli két csővezeték, az Északi Áramlat 1 és 2 is megsérült, így hatalmas mennyiségű földgáz ömlik a tengerbe. Az eset mögött sokan az oroszokat sejtik, akik inkább Amerikára próbálják terelni a gyanút. Akármi is történt, akárki is tett valamit, az biztos, hogy Magyarország emiatt sokkal kiszolgáltatottabbá vált a délről, Törökország felől érkező gázszállításoknak.

Csütörtökön a svéd parti őrség jelentéséből kiderült, immár egy negyedik pontot is találtak, ahol megsérült az Északi Áramlat gázvezeték. Egészen pontosan most már mind az Északi Áramlat 1, mind az Északi Áramlat 2 vezetéken legalább két-két lyuk tátonghat. A „legalább” kitétel használata azért indokolt, mert nem tudni, találnak-e további sérüléseket a szakemberek, illetve a dán és a svéd tengerészek.

A sérülések dán, illetve svéd felségterületeken – egészen pontosan a két ország úgynevezett „kizárólagos gazdasági övezetében” – történtek, de egyik skandináv ország sem minősítette a területe elleni támadásnak az incidenst. A dán kormány inkább szabotázsról beszél, tehát szándékos károkozásról, a NATO szintén „szándékos, felelőtlen és meggondolatlan” szabotázsakciónak nevezte a történéseket.

Magdalena Andersson svéd miniszterelnök (aki hamarosan távozik a posztjáról, a nemrég tartott választások nyomán), annyit mondott: „vannak információik” a történtekről. Egyelőre azonban egyik érintett kormány – sem a koppenhágai, sem a stockholmi – nem adott ki információt a lehetséges elkövetőkről.

24.hu