Kirúgott kölcseys tanárok: A hatalomnak azért kellett most ilyen erős eszközhöz nyúlnia, mert a társadalom elkezdte megérteni, mit jelent a tanárhiány

Öt tanárt rúgtak ki pénteken a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból
, mert résztvettek korábban polgári engedetlenségi akcióban. Ötük közül a felmondóleveletmég csak hárman kapták kézhez, ketten nem voltak az épületben, amikor atankerületi központ munkatársai megérkeztek a hatodik kerületi intézménybe.Egyikük, Törley Katalin a
Partizán
rendkívüli műsorában arról beszélt, hiába hívtafel délután kettőkor a tankerületi központot azzal a kérdéssel, hogy a döntés őtérinti-e, azt a választ kapta, hogy ilyen információt nem adhatnak ki. Bemenni aközpontba nem tudott, hiszen a hivatali időnek – az ott dolgozók állítása szerintmár délután kettőkor – vége volt.
Törley a Partizánnak adott interjúban arról beszélt, hogy a hatalomnak azért kellettmost olyan radikális eszközhöz nyúlnia, mint a leghangosabban tiltakozó tanárokkirúgása, mert a tanárhiányból egyre többen értették meg, hogy amikor arrólbeszélnek, hogy a tanárok nem tudnak dolgozni, mert nem tudják a számláikatfi zetni, akkor nem hazudnak. Így oda kellett csapniuk, hogy a többi tanár már nevállalja a hasonló akciókat, hiszen látják: valóban a munkájukat kockáztatják.Törley szerint azonban rendkívül fontos, hogy most ne hagyják abba atiltakozásokat.
A műsor másik vendége, Palya Tamás arról beszélt, hogy a diákok a Kölcseybenszaktanárok nélkül maradtak: őt úgy rúgták ki, hogy egyszerre osztályfőnöke ésmatematikatanára végzős osztályának, nem tudja, hogy velük mi lesz. Palyahozzátette: az utóbbi években érthetetlen módon kezdték el csökkenteni aziskolákban a természettudományos órák számát, az eredmény pedig már láthatóvolt a koronavírus alatt is az oltásellenesség képében.

hvg.hu