Női, férfi és uniszex munkaruha

A munkaruha az ipari és szolgáltatóipari környezetben számtalan helyen fontos, sőt, egyenesen előírás. A munkaruha kiválasztása így ebben az esetben a munkáltatót terheli, amely inkább áldás, mint átok. A munkaruha boltok ugyanis az egyedi logózást is biztosítják, hiszen a valódi munkavállaló egyben a cég reklámarca és arca is. Megjelenése, modora a márkát jelképezi, és ha valamelyik nem felel meg, akkor a márkahűség is oda.

Női és férfi munkaruha mellett uniszex munkaruha is létezik. Bár a két nem testfelépítése jelentősen különbözik, emiatt pedig több aspektust is érdemes figyelembe venni a munkaruha választásnál. Mutatjuk is, hogy miket!

A női munkaruha

 

A női munkaruha méretezése és számozása teljesen eltérő, mint a férfiaké – pont úgy, mint utcai vagy elegáns viselet esetén. A női munkaruha általában S-XXL vagy 32-44-es méretezésű, amely természetesen sokkal kisebb, mint a férfi megfelelője. Emellett a hossza is rövidebb, mint a férfi munkaruha társaié. Ami még különösen eltérő pont, az a szabás. A női munkaruha szabása esetén a derék mindig kissé be van szűkítve, ezzel kihangsúlyozva a női homokóra derekat. Ez a felsők, dzsekik esetén is megfigyelhető, még abban az esetben is, ha első ránézésre a női és férfi munkaruha ugyanúgy néz ki.

 

Emellett a pincérnő ruháknál inkább a szoknya viselése az elvárás, akárcsak egy kosztüm esetében. További eltérés még, hogy a női ing munkaruhánál a mell rész kissé ráncos és a szabása sem teljesen egyenes, kissé domború, hogy legyen hely a mellkas részen.

A férfi munkaruha

 

A férfi munkaruha ezzel szemben sokkal egyenesebb szabásilag. A hossza, méretezése jelentősen eltér a női munkaruháétól, és ez még a szakács dzsekik esetében is megfigyelhető. A munkaruha esetén például a vendéglátásban, a felszolgálók részére még nyakkendő viselése is elvárás, amely a női munkaruhák között nem található meg. A színválaszték is jelentősen eltér: nők esetén gyakori a lila, rózsaszín, piros és zöld színek használata, férfiaknál pedig a fekete, szürke, sötétkék és fehér. Természetesen az, hogy milyen színű legyen a munkaruha, főképp a cégtől, annak arculatától függ. Emellett bizonyos szakmák megkövetelik az egységes szín használatát. Az orvosi köpeny zöld, kék vagy fehér lehet annak megfelelően, milyen területen dolgozik a viselő. A szakács dzseki minden esetben fehér, a hegesztői kantáros nadrágok általában sötét színűek.

Az uniszex munkaruha

 

Sok cég meglepődik, de a munkaruházat része a partedli, a köpeny, a séfsapka vagy akár a törölköző is! Egy masszázsszalon esetén különösen fontos, hogy jó nedvszívó képességgel rendelkező, nagyon alaposan mosott és fertőtlenített törölközőket lehessen a vendégek számára biztosítani. Ugyanide tartozhat az asztalterítő is, vagy a kesztyűk. Az uniszex munkaruha abban az esetben ajánlott, ha nem tudjuk, pontosan milyen a nemi elosztás a csapatban. Érdemes ebben az esetben uniszex munkaruhát választani, amely inkább a férfi munkaruhához áll közel, ám a hölgyek részére is kényelmes és elsősorban biztonságos viselet lesz!

 

Nincs karcsúsított derék, viszont szélesebb a méretválaszték. Egy egyszerű póló, mint a munkaruházat része lehet uniszex, de ugyanígy a kesztyű, sapka, vagy egyéb védőfelszerelés is.