Nagy Márton: Hol van itt az európai szolidaritás?

 

Nagy Márton előadása arról szól, hogy a szankciókkal Európa elveszíti hosszú távú versenyképességét, az EU hagyja, hogy az egyes nemezetek maguk mentsék meg a vállalataikat, ezért káosz uralkodik.

Nagy szerint az EU versenyképessége már korábban, a háború előtt is nagyon alacsony volt, a GDP-je a világgazdaság egyre kisebb hányadát teszi ki, az USA és Kína is megelőzte. Az EU-ban nem új iparágak vannak jelen, hanem még mindig az old economy. Európában hol vannak a QR kódos fizetések és arcfelismerős fizetések? – kérdezte Nagy, Kínát hozva fel pozitív példaként.

A miniszter szerint siralmas, hogy a globális rangsor top 100 globális cégében csak 6-7 európai cég van. Európa mint pénzügyi központ kezd megszűnni, az USA és Kína veszi át a helyét, és az energiaválság földre küldi a már megkopott európai versenyképességet. Ha Európa nem szedi össze magát, eltűnik a gazdaság térképéről – mondta.

A kontinensen a legmagasabb a villamosenergia ára, kb. 6-7-szer akkora, mint az USA-ban, de a gáz ára is tízszer akkora, Ázsiában is 30 százalékkal alacsonyabb, mint Európában. Az energia ára az USA-ban alacsonyan maradt, a kiegyenlítő mechanizmus valamiért nem működik – mondta Nagy. (Egyébként azért, mert a világon nincs elég energia.)

444.hu