17 ezer magyar diák tanul külföldön

Továbbra is emelkedik a külföldön tanuló magyar hallgatók száma, a 2021/2022-es tanévben már több mint 17 ezren kezdték meg tanulmányaikat külföldi felsőoktatási intézményben – derült ki az Engame Akadémia statisztikájából, amit az Eduline mutatott be.

Az adatokból kiderült, hogy a magyar diákok körében a hat legnépszerűbb ország Hollandia, Ausztria, Németország, Dánia, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok.

A brexit ezen a területen is jelentős változásokat hozott, a korábbi favorit Egyesült Királyságba a 2020/2021-es tanévben (az utolsó évben, amikor még a korábbi feltételekkel lehetett kiutazni az országba) még 1100-an jelentkeztek egyetemekre, a következő évben már csak 450-en, idén pedig 315-en.

Nem mindenki ment viszont messzire, Írországban néhány éve alig 500 magyar diák tanult, ám a számuk az előző tanévben már 913-ra emelkedett. A másik új kedvenc célpont Hollandia lett, alig egy év alatt 34 százalékkal nőtt az ide jelentkezők száma, idén már közel kétezren járnak valamelyik holland egyetemre.

telex.hu