Miskolc. Gyurcsány nélkül győzhetett volna Sebe-Gazdig Judit?

Miskolc esetében pedig nem elhanyagolható, hogy 2019 ősze óta a baloldal vezeti a várost, így az időközi eredménye – a Fidesz-KDNP győzelme – értelmezhető ítélethozatalként is a választók részéről. Az eredmény a baloldal sikertelen ciklusközi vizsgája volt – húzta alá a politikai elemző.

A stabilitást választották

Talabér Krisztián szerint biztosan kijelenthető, hogy a miskolci választókerület lakói alkalmasabbnak gondolják a Fidesz-KDNP jelöltjét a körzet képviseletére, mint az ellenzék jelöltjét.

Rámutatott: Ez fordulat, hiszen 2019-ben még máshogy gondolták. Egy válság során megnő az igény a stabilitásra és a cselekvőképességre, ezt a jobboldali pártszövetség tudja jelen pillanatban Magyarországon biztosítani. Ettől függetlenül, hosszú távú következtetést a részvételi adatok miatt nem célszerű levonni, ugyanis a 2019 őszi választáshoz képest most 30 százalékponttal kevesebb szavazásra jogosult voksolt. Persze ez egyben azt is jelzi, hogy ez a szavazói bázis tudomásul vette, hogy a döntés nélkülük lesz meghozva – hangsúlyozta Talabér Krisztián.

Az elemző arra is rámutatott, hogy Gyurcsány Ferenc minden idők legelutasítottabb magyar politikusa, aki személyesen kampányolt az ellenzéki jelölt mellett a kampány hajrájában.

A Nézőpont Intézet szerint tíz politikailag aktív választó közül mindössze egy találja alkalmasnak az ex-miniszterelnököt arra, hogy fontos politikai pozícióba kerüljön. Gyurcsány népszerűtlensége biztosan nem segítette a helyi jelöltet a támogatottságának növelésében, inkább romboló hatással járt. Az pedig, hogy elégséges mennyiségű képviselő hiányában a Demokratikus Koalíció frakciócsoportja megszűnik, tovább csorbítja a helyi DK kitörési lehetőségeit, hiszen például nem fognak rendelkezni azzal a többletfelszólalási lehetőséggel, ami a frakciócsoport vezetőjének jár – mutatott rá.

boon.hu