MÁV. Magyarországon még évtizedekig nem lesz 160 kilométer/óránál gyorsabb pálya

Magyarországon még évtizedekig nem lesz 160 kilométer/óránál gyorsabb pálya, ezért feleslegesnek tűnhet a 230 kilométer/órás sebességű vonatok beszerzése, ha olcsóbban lehet 160-asokat vásárolni. Mivel azonban a szomszédos és környékbeli országokban egyre több a 200 kilométer/órás pálya, szükség van ahhoz a MÁV-nak ilyenekre, hogy nemzetközi vonatokat tudjon közlekedtetni. Ausztriában már Bécstől Salzburgig szinte végig 200-as tempóra van szükség, de Csehországban is a következő években több szakaszt erre a sebességre építenek át. Ha elkészül a Budapest-Belgrád szakasz, akkor az Újvidék-Belgrád szakaszon is csak új szerelvényekkel lehet a 200-as tempót kihasználni.

De ha a magasabb tempó volt a cél, lehetett volna motorvonatot vagy mozdonnyal együtt vagonokat keresni. A napokban mutatta be a német vasút (Deutsche Bahn) az ICE-L márkanevű szerelvényét. A spanyol Talgo 230 kilométer/órás sebességre képes, mozdony vontatású vonatából 23 darabot 550 millió euróért vásároltak. Ezeken a 2019-ben megrendelt két áramnemű vonatokon egy ülőhely ára 16,8 millió forint.

Lengyelországban egy évtizede, 2011-ben vásároltak 20 darab, 250 kilométer/órára képes Pendolino motorvonatot az Alstomtól. A 655 milliós szerződés azt jelenti, hogy egy ülőhely ára 33 millió forint, ebben viszont a vonatok 17 éves karbantartása, egy új karbantartó bázis építése is benne van.

Az Alstom Zephiro szerelvényének különleges, -40 fokban is működő verzióját idén áprilisban adta el Svédországba. Ezeken egy ülőhely 28 millió forintba kerül. A 250-es sebességű vonatok is át tudnak járni a szomszédos országokba. A magasabb sebességű motorvonatok tehát drágábbak ugyan, mint a mozdony vontatta szerelvények, de nehéz a pontos összehasonlítás, mert az előbbiek jellemzően jelentős karbantartási szolgáltatás miatt kerülnek többe, illetve a magasabb sebességnek is ára van.

Selejtérett vagonok ezrei

Ami biztos, hogy a források hatékony felhasználása nagyon is szükséges lenne. A közel 400 vasúti kocsi segíthet a MÁV egyik kihívását kezelni: a magyarországi IC-vonatokra csak igen leromlott, cserére érett kocsik állnak rendelkezésre az elmúlt években gyártott – és még részben most is készülő – 92 darab IC+ kocsi kivételével. Ezeket megelőzően az utolsó érdemi mennyiségű beszerzés az 1994-1995-ben átadott 76 darab CAF IC-kocsi volt.https://g7.hu/vallalat/20220929/tiz-ev-alatt-megujulhat-a-mav-flottaja-ha-folytatodnak-a-beszerzesek/