Finnország éjféltől lezárja a határait a schengeni vízummal érkező oroszok előtt

Az Oroszországból érkező beutazások megugrása miatt Finnország éjféltől le fogja zárni a határait az európai Schengen-övezetre érvényes vízummal rendelkező orosz állampolgárok előtt – jelentette be a finn kormány.

Pekka Haavisto külügyminiszter a sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a döntésre „jelentős hatással volt” Moszkva bejelentése az ukrajnai háborúra való „részleges” mozgósításról, ami az Oroszországból az északi országba érkező beutazások megugrását eredményezte.

Azt mondta, a családlátogatások és a munkavállalás meg tanulmányok céljából történő beutazás továbbra is engedélyezett lesz.

A finn kormány múlt pénteken közölte, hogy az Oroszországból érkező turizmus leállítását tervezi és a következő napokban véglegesen döntenek erről.

 Fotó: SASU MAKINEN/AFP

A mostani döntést azzal indokolták, hogy az orosz turisták folyamatos érkezése Finnországba veszélyezteti az ország nemzetközi kapcsolatait. További részleteket nem közöltek.

Szeptember 1-től Finnország a szokásos szám tizedére csökkentette az orosz állampolgároknak kiadott vízumok számát, többek között turisztikai célokra is, amit az Ukrajnával való szolidaritás kinyilvánításának tekintettek. (MTI)