Hétfőn beszédet mondott Orbán, utána leomlott a forint

Megint nagyot gyengült a forint: szerda reggel még 407 forint körül járt az euró árfolyama, aztán pár órával később már a 412-es szint felett jár. Ez nagyobb gyengülés, mint amikor az EP kimondta szeptember 15-én, hogy Magyarország már nem demokrácia, és az euró árfolyama ezért 405 forintról 408 forintra gyengült.

Finoman fogalmazva is könnyen mozgathatónak tűnik a magyar pénz. Szeptember 20-án még éppen olyan hírek érkeztek, hogy pozitívan értékelik az uniós tárgyalásokat a befektetők, ezért akár tartósan 3-assal kezdődő árfolyamra rendezkedik be a piac. Ez persze nem következett be, sőt ellenkezőleg, ingadozásokkal, de inkább felfelé indult az árfolyam.

A gyengülés oka mindig más: hétfőn beszédet mondott Orbán Viktor a parlamentben és bejelentette, ha nem érkeznek az EU-pénzek, akkor más forrásból próbál pénzt szerezni a kormány. Rögtön 406 forintról 409 forint lett egy euró. Kedden kamatot emelt az MNB, erre 404 forintra „erősödött”, de Matolcsy György jegybankelnök lezártnak nyilvánította a kamatemelési ciklust, rögtön visszagyengült 407 forintra.