Használható tippek a magas rezsi ellen

 

Az energiaárak emelkedése az ingatlanpiaci folyamatokra is hatással vannak. Egyelőre csak feltételezhető, hogy sokan próbálnak majd megszabadulni nagy energiaigényű ingatlanjaiktól, ugyanakkor már most látni lehet, hogy nőtt a kereslet az alacsonyabb rezsivel rendelkező ingatlanok iránt. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy a szakértők szerint melyek a legjobb tippek a magas rezsi ellen.

 

Az ingatlanpiaci előrejelzések szerint jelentősebb piaci átalakulásra 2023 elején várható, amikor a tulajdonosok már megtapasztalták a magas energiaárak hatásait. Az ingatlan.fm cikke szerint csak ezt követően fognak sokan úgy dönteni, hogy inkább megválnak nagy energiaigényű ingatlanjaiktól.

A szakértők szerint jobb, ha már előre gondolkodnak az átlagon felül fogyasztó ingatlanok tulajdonosai azon, hogy amennyiben költözésre kényszerülnek, milyen ingatlanok lehetnek megfelelők számukra.

Ha ez nem opció, akkor a felújítási, korszerűsítési lehetőségeket érdemes mérlegelni, amelyek lehetővé teszik a rezsiköltségek mérséklését.

Az utóbbi megoldás olcsóbb és egyszerűbb, hiszen kevesebb lemondással jár, és a korszerűsítéshez otthonteremtési támogatás és kamattámogatott hitel igényelhető. A legfontosabb tippek a magas rezsi ellen ilyenkor az ingatlan szigetelése, a nyílászárók cseréje, de megújuló energiaforrások bevezetése is csökkenthetik a költségeket.

A nehezen fenntartható, kihasználatlan, nagy alapterületű ingatlanok esetében egy kisebb ház vagy lakás vásárlása könnyíthet a rezsiterheken.

Míg 2022 első felében főként befektetési céllal vásároltak ingatlanokat Magyarországon, a közeljövőben várhatóan a kisebb területű és energiaigényű házak és lakások lesznek majd népszerűek.

További tippek a magas rezsi ellen:

Aki rendelkezik kisebb kezdőtőkével, annak kiváló választást jelenthetnek a zártkerti ingatlanok, amelyek jellemzően külterületeken helyezkednek el. Bár ezen ingatlanok ára is jócskán megemelkedett az elmúlt időszakban, még mindig megfizethetőbbek, mint a belterületi családi házak.

Akármilyen ingatlan mellett döntünk, a fűtés korszerűsítésére mindenképpen érdemes pénzt szánni.

Írásunk a DLX MEDIA és az Életmód hírek közreműködésével készült.