Padlón az orosz gázimport, kicsavarják az ütőkártyát Putyin kezéből
Kritikusan alacsony szinten az Európába érkező orosz gáz mennyisége, miközben idén télre még van elegendő tartalékunk az orosz import nélkül is – írja a G7.hu. Ezzel csökken az oroszok zsarolási potenciálja.

Az elmúlt két hétben a heti 600 millió köbmétert sem érte el az Európába érkező orosz gáz mennyisége. Ez tényleg hihetetlenül kevés: tavaly az évnek ebben a szakában 2,7-2,8 milliárd köbméter futott be hetente, és már az a mennyiség is sokéves mélypont közelében volt. Az európai import azonban így sem omlott össze: a kieső orosz behozatal nagyobb részét egyelőre sikerül pótolni, így idén télre még akkor is elég lehet a gáz, ha az oroszok semmit nem küldenek – olvasható a portálon.

Vagyis egyre kevesebb a kérdőjel az idei tél gázellátásával kapcsolatban. A szállításoknál valószínűleg a legrosszabb forgatókönyv valósul meg, hiszen az oroszok szinte teljesen elzárták a csapokat, a tartalékok viszont elég szépen gyűlnek.

Az elmúlt évek adatai alapján a téli félévben az Európai Unió gázfogyasztása átlagosan 250 milliárd köbméter körül alakult. Ha márciusig ennyivel számolunk, akkor nagyjából 150 milliárd köbéternyi behozatalra és saját kitermelésre lesz szükség, jelen állás szerint a többit lehet majd a tárolókból fedezni. Ez – ha a saját kitermeléssel nem számolunk – akkor heti körülbelül 6 milliárd köbméternyi importigényt jelent.

Az elmúlt hetek alapján pedig úgy tűnik, hogy ez a szükséges mennyiség az oroszok nélkül is meglehet.

Április eleje óta minden héten kevesebb orosz gáz érkezik a kontinensre, mint a 2015 és 2021 közötti időszakban bármikor. Az Északi Áramlat leállása óta pedig a megszokott mennyiségnek már csak az ötöde-hatoda jön. Ez heti szinten több mint kétmilliárd köbméternyi kiesét jelent, ám a teljes export közel sem csökkent ennyivel. Sőt, ha az elmúlt 13 hetet nézzük, akkor heti átlagban 7,1 milliárd köbméter gáz érkezett Európában, ami a 2020-as szintet 100 millió köbméterrel még meg is haladja, míg a tavalyitól 300 millióval, a több éves maximumtól pedig 1 milliárd köbméterrel marad el.

Mindez azt jelenti, hogy a kieső mennyiségnek több, mint a felét sikerült valamilyen más forrásból kipótolni.

Csökken a zsarolási potenciál

Az elmúlt hetek adatai alapján egyelőre úgy tűnik: az orosz behozatal nélkül is megvan az a heti 6 milliárd köbméternyi mennyiség, amire Európának télen feltétlenül szüksége lenne. A rendszer valószínűleg a végletekig ki van feszítve: a norvég import enyhe beesése máris a kritikus 6 milliárd környékére vetette vissza az összesített behozatalt, amely így az előző héten kevesebb volt, mint 2015 óta bármikor az évnek ebben a szakaszában. Arról nem is beszélve, hogy ezzel a mennyiséggel azért eléggé ki lehet centizve a tél, ami tavaszra kongó tárolókat eredményezne.

Összességében tehát továbbra is vannak kockázatok, de úgy tűnik, hogy még a legrosszabb forgatókönyv mellett is sikerül kezelni a helyzetet. Ez pedig már rövidtávon is jelentősen csökkenti, az oroszok gázzal történő zsarolási potenciálját.