Skip to content

Miskolc. Mit és hogyan esznek a zsidók?

Miskolc. Mit és hogyan esznek a zsidók?

Teltházas előadás – Markovics Zsolt főrabbi a kóserság és a zsidóság törvényeiről beszélt – ez volt a múzeum baráti körének első rendezvénye

Teltházas előadás – Markovics Zsolt főrabbi a kóserság és a zsidóság törvényeiről beszélt – ez volt a múzeum baráti körének első rendezvénye

Újszerű kezdeményezésként alakítottuk meg a most megnyílt Miskolci Zsidó Múzeum baráti körét.

Jó ideig töprengtünk mi lenne az a téma, amely mindannyiinkat érdeklődésre késztetné. Abban biztosak voltunk, hogy számos helybéli még sosem volt a Kazinczy utcai zsinagógában és szívesen megismerné az izraelita vallás szokásait, törvényeit. Jól választottunk, amikor elsőként Markovics Zsolt miskolci főrabbi előadását hirdettük meg.

Ő a Holokauszt utáni első életvitelszerűen a városunkban élő rabbi. Első előadása a zsidóság törvényei között előkelő helyen szereplő kóser étkezésről, az ezzel kapcsolatos szokásokról szólt.. Tabuk nélkül mondta el véleményét arról, mennyire tarthatók be Magyarországon, vidéken ezek a szigorú előírások. Azt is megtudhattuk, hogy miként alakult ki ez a törvény, és van-e köze az egészséges élethez. Majd arról is szól, hogy a zsidóság törvényei milyen mélységig befolyásolják a vallásos hívők életét.

Ezt követően a teljesen telt házas teremben lévő hallgatók számos kérdéssel ostromolták Markovics Zsolt főrabbit, aki utána mindenkit végigkalauzolt a múzeumban és a zsinagógában.

Természetesen a nagy érdeklődésre való tekintettel folytatjuk a múzeummal és a zsinagógával kapcsolatos előadásokat. A következő hónapokban   Puskás Péter Ybl díjas építész, majd Szunyogh László Miskolc főépítésze lesznek az előadók.

Minden előadás előtt vagy után megtekinthető a múzeum  és a zsinagóga. A részvétel ingyenes, de érdemes előre helyet foglalni.

Elárulom, hogy a kóser étkezési szokások között szóba kerültek a tipikusan zsidó fogások. Például a kemencében készült sólet, a maceszgombócos húsleves és desszertként a flódni. Ennek elhangzása után beindultak a Pavlovi reflexek és közkívánatra megszavaztuk, a jövőben egy önköltséges zsidó vacsoraesttel koronázzuk meg az előadássorozatot. Sokan már most megadták az elérhetőségüket, hogy idejében értsesítsük őket minden rendezvényről. Aki most nem tudott eljönni, de a jövőben számíthatunk rá emaillben jelezze.

szantograf.hu               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.2 Comments

 1. Névtelen
  2022.09.25. 02:21

  Szép emberek egytől-egyig.

  • Névtelen
   2022.09.25. 09:54

   ellentétben a belterjes, állatokkal is közösülő aztán betelepülő genetikailag beteg skizofréniára hajlamos tolvaj magyarosított családnevű kommunista besúgó román cigányokkal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük