Menekülnek a ruszkik

Több mint negyven települést szabadítottak fel az ukrán csapatok orosz megszállás alól a szeptember elejével, a harkivi régióban indult ellentámadás során. A régió ukrán vezetője ebbe csak a teljesen visszafoglalt helységeket érti bele, számos más területen folyik a támadás. Mégpedig a legtöbbször szinte harc nélkül, az oroszok ugyanis futnak.

A hétvége legnagyobb fegyverténye Izjum, a háború előtt 45 ezres város visszavétele. Az ukrán előrenyomulás ezzel nem állt meg, az eddig visszavett terület mintegy 3000 négyzetkilométer. Az oroszok kiürítették már Szvatove városát is, tehát Luhanszk megyében is visszavonulásban vannak – márpedig annak annektálása lett volna Donyeck mellett a minimális cél.

A most támadás alá került területeket jelentős részben rosszul felfegyverzett, a szakadár “köztársaságok” lakóiból sorozott állománynak kellett volna megvédenie. Őket nevezik “mobiknak”, a mobilizáció szóból. Ugyanakkor jelen voltak az orosz reguláris erők is. A hivatalos moszkvai álláspont szerint ezeket a csapatokat előre megfontolt szándékkal “átcsoportosítják” a donyecki hadszíntérre. Ennek azonban ellentmond az ukrán oldalról özönlő videók tömege, amelyek szerint hatalmas mennyiségű lőszert, fegyvert – köztük harckocsikat, parancsnoki járműveket, légvédelmi és tüzérségi eszközöket -, ellátmányt, és néha főtiszteket hátrahagyva hagyták el a most felszabadult településeket. A zsákmányt elnézve egyes alakulatokat nehéz lesz felszerelés nélkül bárhová is csoportosítani.