A koldus és a madame 
Vendég: Witold Ludwig rendező

A koldus és a madame című film Adam Chmielowski festőművész különleges sorsát mutatja be, aki a szabadság és a boldogság keresése érdekében mindent feláldozott. Lázadó természete miatt nemcsak a cári rezsim elől menekül, hanem a hírnév csúcsán elhagyja a művészet világát is, hogy „meghaljon a világért”, és az emberek szolgálatának szentelje magát. Tragikus sorsát lelki összeomlása, a jezsuita rendből való kizárása és elmegyógyintézetbe zárása teszi teljessé. Hamarosan azonban főnixként támad fel hamvaiból, és Albert testvérként – a majdani szentként – tér vissza.

Vetítés:  2022. szeptember 12-én (hétfőn), 17 órakor a Művészetek Háza Béke teremben 
A vetítést követően Witold Ludwig rendezővel Muszatics Péter beszélget a közönség előtt. 

Nyugati nyaralás
Vendég: Tiszeker Dániel és Lévai Balázs rendezők, Mészáros Máté, Pokorny Lia, Szőke Abigél és Tóth Mátyás színészek és a film többi alkotója

Tiszeker Dániel és Lévai Balázs rendezők a Nagyjátékfilmes versenyprogramban szereplő Nyugati nyaralás című filmje a ’80-as évekbe repít vissza. A vígjátéka főhőse, az ügyes veszprémi autószerelő (Mészáros Máté) családi nyaralását meghiúsítja, hogy az egyik gyerek útlevelét „biztonsági okokból” nem kapják meg. A férfi azonban nem hagyja veszni a nyarat, egy hirtelen ötlettől vezérelve kölcsönveszi egy disszidens magyar nála hagyott autóját. Ha már így alakult, a család a legnagyobb luxust szeretné élvezni a Balatonon, ezért a nyugatra igyekvő magyarok helyett eljátsszák a nyugatról érkező turistákat. A tervbe azonban egyetlen apró hiba csúszik: külföldiként felfigyel rájuk az állambiztonság.
Vetítés: 2022. szeptember 13. (kedd), 18.00., Művészetek Háza Pressburger terem

 

Fiú a mennyből
Vendég: Tarik Saleh rendező
Fiú a mennyből a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a legjobb forgatókönyv díját. A film most a CineFest Versenyprogramjában látható, és a szeptember tizenharmadikai gálavetítésen tiszteletét teszi Tarik Saleh rendező. A politikai thrillerben a nagypresztízsű kairói egyetemen meghal a nagy imám. A vallásos vezető utódlási harca hamarosan elkeseredett helyezkedésbe, korrupcióba, bűncselekményekbe torkollik. És miközben a hatóságok sikertelenül igyekeznek a vallásos közegben világi nyomozást folytatni egy gyilkosság miatt, az események középpontjába kerül egy fiatal, aki a hatóságok beépített embereként manipulálja a közösséget. A rendezőre, Tarik Saleh-re már felfigyelt Hollywood is, A bérkatona című legutóbbi filmjében olyan sztárokat láthattunk, mint Chris Pine, Ben Foster és Kiefer Sutherland.
Vetítés: 2022. szeptember 13. (kedd), 20.30., Művészetek Háza Pressburger terem

Aki legyőzte az időt

Vendég:  Oláh Kata és Csukás Sándor alkotók
A legendás magyar olimpikonról, Keleti Ágnesről készített megható dokumentumfilmet Oláh Kata és Csukás Sándor. A CineDocs versenyben szereplő Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, ötszörös olimpiai bajnok, világbajnok tornász, negyvenhatszoros(!) magyar bajnok és hétszeres csapatbajnok életét mutatja be. A 101 éves Keleti Ágnes a legidősebb élő olimpiai bajnok. Túlélte a XX. század legviszontagságosabb éveit, sőt legnagyobb olimpiai sikerét éppen 1956-ban aratta: ekkor három szeren (talaj, gerenda, felemás korlát) és a kéziszercsapatban nyert olimpiát. A dokumentumfilm alkotói, Oláh Kata és Csukás Sándor jelen lesznek a film premiervetítésén szeptember 15-én.
Vetítés: 2022. szeptember 15. (csütörtök), 18.30., Zukor terem
 
Szent pók
Vendég: Mehdi Bajestani főszereplő
Szent pók világpremierje a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol Zar Amir-Ebrahimi elnyerte a legjobb színésznő díját. A CineFest versenyprogramjában látható alkotás másik főszereplője, Mehdi Bajestani látogat el az idei fesztiválra, és a szeptember 15-ei gálavetítés után válaszol a közönség kérdéseire. A filmben egy sorozatgyilkos tartja rettegésben Meshed szent városát. A gyilkos a város bűntől való megtisztítását tűzte ki célul, ezért egymás után gyilkolja meg a prostituáltakat. A hatóságok nem foglalkoznak az üggyel, így egy újságírónő kezd magánnyomozásba. Éjszaka prostituáltnak öltözve várja a gyilkos újabb feltűnését, kockáztatva saját életét. A megtörtént eseményeket feldolgozó thriller Saeed Hanaei-ről szól, aki 2000-2001-ben 16 nőt gyilkolt meg, mire a hatóságoknak sikerült letartóztatniuk. A rendező Ali Abbasi korábbi, Határeset című filmjét Oscar-díjra jelölték.
Vetítés: 2022. szeptember 15. (csütörtök), 18.30., Zukor terem
 
Hat hét
Vendég: Szakonyi Noémi Veronika rendező, Román Katalin főszereplő és a film több alkotója
Augusztus közepén a Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában volt a világpremierje Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című művének, ezt követően egyenesen a CineFest versenyébe érkezik. A korai Dardenne klasszikusokat megidéző film egy nehéz anyagi és családi körülmények között élő tinédzser lány, Zsófi történetét meséli el (Román Katalin átütő alakításában), aki, miután teherbe esik egy iskolatársától, úgy dönt, örökbe adja kislányát egy hosszú évek óta várakozó meddő párnak. Bár a lány eleinte úgy érzi, a legjobb döntést hozta, a szülés után elbizonytalanodik, és fontolóra veszi a fiatal anyaság lehetőségét. A jogszabály alapján azonban mindössze hat hét áll rendelkezésére arra, hogy meggondolja magát. A film gálavetítése szeptember 16-án lesz, amin természetesen részt vesznek a film alkotói.
Vetítés: 2022. szeptember 16. (péntek), 18.00., Pressburger terem
Sajtótájékoztató 2022. szeptember 17. (szombat), 11.00., Sub Rosa Cafe
Zárófilm: Hétköznapi kudarcok
Vendég: Grosan Cristina rendező, Kerekes Vica szereplő és a film több alkotója
Vetítés: 2022. szeptember 17. (szombat), 17.00., Pressburger terem (a zárógála után)
A fesztivál zárófilmje a Velencében az elmúlt napokban vetített Hétköznapi kudarcok. Grosan Cristina alkotásának története egy megmagyarázhatatlan természeti jelenség körül forog, ami félbeszakítja a különc tinédzser, a szorongó anya, és a nemrég megözvegyült nő átlagosnak induló napját. Miközben a környezetükben eluralkodik a káosz, a három nő próbálja átvészelni a napot, és megtalálni helyét a világban. A szeptember tizenhetedikei vetítésen részt vesznek a film alkotói, köztük Grosan Cristina rendező, Győri Márk operatőr és szereplő.