Várhatóan még a fűtési szezon előtt változnak a távfűtés árai, és a bekért adatok alapján arra lehet következtetni, hogy itt is lesz egy átlagfogyasztási határ

atlatszo.hu
A távfűtést használók is rezsinövekedésre számíthatnak még a szezon előtt, írja az Átlátszó. A portál szerint lehet, hogy lesz olyan, akinél eltörlik a rezsicsökkentést, és itt is számítani lehet arra, hogy csak bizonyos határ alatt lesz kedvezményes a fogyasztás.

A tavalyihoz képest körülbelül 15-szörös áron rögzítette a földgáz referencia költséget a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Ez az amennyiért a távhőhöz szükséges földgázt számolhatják el a távhőszolgáltatók. Ez MWh-ként 300 euró lett – írta az Átlátszó, ami szerint ez alapján a távfűtést használók is kezdhetnek aggódni. Pedig júliusban, a rezsicsökkentés csökkentése bevezetésekor Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter még úgy nyilatkozott, hogy a távfűtést használókat nem fogja érinteni a rezsinökevedés.

Az Átlátszó szerint több jel is utal arra, hogy a kormány a távfűtésnél is elengedi a rezsicsökkentést. Egyrészt a lap számításai szerint a 2020-as teljes távhőfogyasztást alapul véve, a most meghatározott gázárral számolva 962 milliárd forint lenne a földgáz teljes költsége (ebben nincs benne más költség, ugyanakkor nem minden távhőszolgáltatót használ csak gázt, tehát a valós költség ennél valamivel alacsonyabb), viszont ehhez képest a szolgáltatók rezsicsökkentett áron biztosított távhőből származó bevételeik mindössze 120 milliárdra rúgnak.

Az Átlátszó forrása szerint várhatóan még a fűtési szezon előtt változnak a távfűtés árai, és a bekért adatok alapján arra lehet következtetni, hogy itt is lesz egy átlagfogyasztási határ – várhatóan 24 gigajoule, amiből nagyjából egy 75 négyzetméteres, szigeteletlen alsó szinten elhelyezkedő panellakást lehet kifűteni – ami alatt maradhat a kedvezményes ár, fölötte viszont jön az emelt, ráadásul arra is számítani lehet, hogy egyes fogyasztók esetében megszüntetik a rezsicsökkentést.