Hogy a magyar ateisták és vallástalanok bátran vállalják fel a világnézetüket az októberben kezdődő népszámláláson…

Közösségi kampányt indult, hogy a magyar ateisták és vallástalanok bátran vállalják fel a világnézetüket az októberben kezdődő népszámláláson. Nem várt nehézség azonban, hogy az idei kérdőíven ehhez nem lesz külön rubrika. Az eddigi felmérések alapján a Magyar Ateista Társaság azt várja, hogy 50 százalék alá esik a magukat kereszténynek vallók aránya.

Rövid idő alatt 1 millió 600 ezer forint gyűlt össze a Magyar Ateista Társaság közösségi kampányára, amellyel arra buzdítanák az ateista magyarokat, hogy bátran vállalják fel világnézetüket az idei népszámlásáson. Ez azonban – éppen a kérdőív összetétele miatt – még azoknak sem lesz könnyű, akik hasonlóan gondolkoznak.

Az, hogy pontosan hány százalék az ateisták aránya Magyarországon, nagyon nehéz megmondani, nem utolsósorban azért, mert a témában nem állnak rendelkezésre pontos felmérések. A 2011-es népszámlásáson a válaszadók 39 százaléka (3 millió 800 ezer) ember vallotta magát katolikusnak, és 57 százalék mondta, hogy valamely vallási felekezethez tartozik. Ezzel szemben 18 százalék volt az, aki semmilyen felekezethez nem sorolta magát, 27 százalék pedig nem kívánt válaszolni.

Némileg más eredmények jönnek ki a közvélemény-kutatásokban. A Pew Research Center 2017-es nemzetközi felmérésének Magyarországra vonatkozó adatai szerint

a teljes népesség 59 százaléka hisz Isten létezésében,

köztük fele-fele arányban vannak azok, akik teljes meggyőződéssel, és azok, akik kételkednek valamilyen formában. Ez azonban egyáltalán nem jár együtt azzal, hogy hányan járnak templomba: a magyarok mindössze 9 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ezt hetente megteszi, a katolikusok között ugyanez az arány 12 százalék.

Vállalják, hogy nem hisznekhttps://hvg.hu/itthon/20220906_Vallas_ateizmust_nepszamlalas2022_KSH