Az „Orbán-féle Magyarországgal” riogatják a választókat Olaszországban

„Teszek egy ünnepélyes ígéretet a fiataloknak. Ígérjük, hogy az országunk sosem válik az Orbán-féle Magyarországgá” – jelentette ki Enrico Letta, az olasz baloldali Demokrata Párt (Pd) főtitkára csütörtökön Milánóban egy választási rendezvényen a hvg.hu beszámolója szerint.

Olaszországban szeptember 24-én tartják majd az előrehozott választásokat, a baloldal pedig rendszeresen kritizálja a kampányban azokat a jobboldali pártokat, amelyekkel Orbán Viktor együttműködik. Ilyen a Matteo Salvini-féle Liga, a Giorgia Meloni vezette Olasz testvérek, de Orbán korábban közel állt a Hajrá, Olaszország! (Forza Italia!) vezetőjéhez, Silvio Berlusconihoz is – sorolja hvg.hu, megjegyezve, hogy éppen ez a három jobboldali párt a legesélyesebb arra, hogy kormányt alakítson.

Olaszországban egyébként áram- és gázszámlák terítik be Róma üzleteinek és vendéglátóhelyeinek kirakatait a kereskedelmi és fogyasztóvédő szervezetek felhívására, amelyek így kívánnak tiltakozni az ugrásszerűen megemelkedett energiaárakkal szemben hétfőtől. A Tedd a számlát a kirakatba elnevezésű akcióhoz bárok, éttermek, pizzeriák, fagylaltozók, ruhaüzletek is csatlakoztak.

A családok és vállalkozások rezsiszámlái az előrejelzések szerint októbertől legalább kétszeresére emelkedhetnek.