Miskolc. Badány nemcsak a prostikat, hanem a temetőt is elrendezi
Parcellabővítés, hűtőcsere, energetikai korszerűsítés, továbbá a ravatalozó részleges felújítása és a közműhálózat továbbfejlesztése – ez vár ősszel az északi városrész sírkertjére.

A Szentpéteri kapui temető bővítése 2019-re tekint vissza. – Amikor már a sírhelyes temetkezés lehetősége végessé vált, az önkormányzat kezdeményezte a parcellabővítések és a kapcsolódó közműfejlesztések terveztetését – mondta el megkeresésünkre Badány Lajos alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője a temetőfejlesztés első üteme kapcsán.

Eszerint három parcellán négyszázhuszonöt koporsós és hatszázkettő darab urnás temetkezési hellyel bővül a sírkert, ami huszonöt évre biztosít elegendő területet a nyughelyek számára.

– Ehhez kapcsolódóan közművesítésre és az ivóvízhálózat kiépítésére is sor kerülhet. Három darab vízvételi lehetőséggel és négy belső aszfaltos úttal lesz több. Kiépítünk egy zárt csapadékhálózatot is: az új parcellák és a temető nyugati oldalának vízelvezetését övárokkal oldják majd meg a szakemberek. A fejlesztés ezen túlmenően kiterjed még a közvilágítási oszlopok telepítésére – vázolta fel a jövőbeni munkálatokat a városvezető.

Részlegesen megvalósulhat a ravatalozó felújítása is. A hűtőberendezéseknél pedig a legszükségesebbnek ítélt esetekben a gépek cseréjét is magába foglalja a fejlesztés. – A vasbeton szerkezetének javítását, a bádogozási munkákat, az ajtók és ablakok cseréit, a beton térdfalak javítását és nem utolsósorban a meglévő irodaépület fűtéskorszerűsítését is elvégezzük – taglalta Badány Lajos, majd hangsúlyozta: a meglévő több mint negyvenéves nyílászárók cseréje energetikailag hatékonyabbá teszik majd a temető épületét.

A nettó kétszázötvenmillió forintba kerülő kiviteli munkák előreláthatóan december 31-ig tartanak majd.