Skip to content

Távfűtés. A panelesek is szívni fognak

Távfűtés. A panelesek is szívni fognak

Már a távfűtést használók is a rezsinövelés miatt aggódhatnak

 

Még a szezon előtt rezsinövekedésre számíthatnak a távfűtést használók is az Átlátszó szerint. Lehet, hogy lesz olyan, akinél eltörlik a rezsicsökkentést, és itt is számítani lehet arra, hogy csak bizonyos határ alatt lesz kedvezményes a fogyasztás.

Úgy tűnik, hiába ígérte meg Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a rezsicsökkentés csökkentése bejelentésekor, hogy a távfűtést használókat nem érinti majd a rezsinövelés.

A tavalyihoz képest körülbelül 15-szörös áron rögzítette a földgáz referencia költséget a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Ez az amennyiért a távhőhöz szükséges földgázt számolhatják meg a távhőszolgáltatók. Ez MWh-ként 300 euró lett – írta az Átlátszó, ami szerint ez alapján a távfűtést használók is kezdhetnek aggódni.

Több jel is arra utal szerintük, hogy a kormány a távfűtésnél is elengedi a rezsicsökkentést. Egyrészt a lap számításai szerint a 2020-as teljes távhőfogyasztást alapul véve, a most meghatározott gázárral számolva 962 milliárd forint lenne a földgáz teljes költsége (ebben nincs benne más költség, ugyanakkor nem minden távhőszolgáltatót használ csak gázt, tehát a valós költség ennél valamivel alacsonyabb), viszont ehhez képest a szolgáltatók rezsicsökkentett áron biztosított távhőből származó bevételeik mindössze 120 milliárdra rúgnak.

Az Átlátszó forrása szerint várhatóan még a fűtési szezon előtt változnak a távfűtés árai, és a bekért adatok alapján arra lehet következtetni, hogy itt is lesz egy átlagfogyasztási határ – várhatóan 24 gigajoule, amiből nagyjából egy 75 négyzetméteres, szigeteletlen alsó szinten elhelyezkedő panellakást lehet kifűteni – ami alatt maradhat a kedvezményes ár, fölötte viszont jön az emelt, ráadásul arra is számítani lehet, hogy egyes fogyasztók esetében megszüntetik a rezsicsökkentést.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



7 Comments

  1. Névtelen
    2022.09.03. 09:25

    A KSH-adatbázis szerint Magyarország júniusban összesen 158 milliárd forintot fizetett ki az orosz gázért. Ha viszont az orosz gázt a tőzsdén vásárolta volna a kormány, akkor kétmilliárd forinttal olcsóbban jöhetett volna ki.

  2. Névtelen
    2022.09.03. 09:58

    „Mit szólnánk hozzá, ha Szijjártó Péter azt nyilatkozná bármikor, bármilyen kontextusban, hogy „mindegy mit gondolnak a magyar választók?” Meg lennénk rökönyödve, nemde? A magyar külügyminisztertől sosem fogunk ilyet hallani, Annalena Baerbock Németország külügyminisztere viszont lazán megengedte magának: “Ha azt ígértem az embereknek Ukrajnában, hogy a ti oldalatokon állunk, ameddig csak szükséges, akkor ezt be is fogom tartani – mindegy mit gondolnak a német választók.”
    🇩🇪Azok a német választók, akiknek fenekestül felfordult az élete fél év alatt a német kormány „áldásos tevékenysége” nyomán? Azok a német választók, akik fénysebességgel pörögnek lefelé az egzisztenciális spirálban?
    Milyen politikus az, amelyik ilyen nyíltan másik nemzetnek teszi le a nagy esküt? (Nyilván inkább azoknak az érdekcsoportoknak, amelyek felhasználják az adott nemzetet saját céljaik eléréséhez.) S mindezt vállaltan teszi a saját választói kárára?
    Én nem tudom, milyen iskolába járt ez az Annalena Baerbock. De ahhoz ne kelljen már diploma, sem különösebb külügyi jártasság, hogy az ukrán politikus szolgálja az ukránt, a német politikus a németet, apropó, itt jelzem a hazai baloldalnak: a magyar a magyart. „

    1
    1
  3. Névtelen
    2022.09.03. 10:05

    Szimpla Szinva Zöldfolyosó ügy!

    A kívül zöldek belül vörösek így uszítanak Miskolcon

    „Gáz helyett geotermikus energiával fűteni nemcsak zöldebb, hanem olcsóbb is lenne”

  4. Névtelen
    2022.09.03. 15:01

    Ajjjajjjjajj!
    Hogy fog aggódni az alpolgármester asszony, ha a MIHŐ-t is átveszi az állam, a tanerőket meg újra az önkormányzat fizeti.

  5. Névtelen
    2022.09.03. 15:54

    Basszus!
    Lesz kenderültetvény az Avas-délen?

    „Az összes európai ország tiltja a gépkocsivezetést a kender hatása alatt. A World Drug Report 2017 adatai szerint a kenderhasználat 35 százalékkal növeli a vezetés közbeni balesetek veszélyét. Az USA tagállamában, Colradóban, ahol 2014 óta legális a fű fogyasztása is, 2014 és 2016 között a csak kender hatása alatt álló vezetők, illetve a kender és más anyag alatt álló vezetők száma is megnőtt. Évről évre, fokozatosan nőtt évről évre azon közlekedési halálok száma is, amikor a vezetőt pozitívan tesztelték kenderre: ez a szám 2009-12 között 53 volt, 2013-16 között már 88. „

  6. Névtelen
    2022.09.06. 23:26

    Felment rezsiárak háromszoros rezsi növekedés, cégek fűtést a rezsi a megemelkedett árak miatt nem tudják fűteni a helyiségeiket először létszámcsökkentés majd bezárás, munkanélküliség. Még jobban elgettósodó avas de már nem csak az avas a belváros is a Vörösmarty környéke is gettósodik, tetemvár, bábonyibérc, szondi, újgyőri főtérről nem is beszélve azok már élhetetlenek. Szegénység ha jobban begyűrűzik akkor fél Miskolc egy gettó tanya lesz. Itt a múlt biztos de se jelen se jövő már nincsen. Mi lesz itt jövőre 2023 -ban de már év végén 2022 október, november, decemberbe mikor a rezsi számláktól kikerekedik majd mindenki szeme. Elszegényedés, nélkülözés sajnos. Sanyarú Magyarországi és Miskolci szomorú sorsok a sorstalanság kilátástalanságában sajnos.

  7. Névtelen
    2022.09.06. 23:28

    ORBÁN HAZUDOTT. Így nem csak a panelesek de egész Magyarország szívni fog. Nem az unió általi elhibázott szankciók miatt hanem az elhibázott Orbán féle politika miatt szívunk majd sajnos. Nem kicsit nagyon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük