A Miskolci Herman Ottó Gimnázium jelen állás szerint 37 tanára hétfőn reggel nem veszi fel a munkát

A 2016-os tanárlázadást elindító Miskolci Herman Ottó Gimnázium jelen állás szerint 37 tanára hétfőn reggel nem veszi fel a munkát, hanem inkább a Miskolci Tankerületi Központ épülete elé vonulnak, ahol felolvassák nyilatkozatukat.

hvg.hu által közzétett nyilatkozatban a Herman Ottó Gimnázium tanárai leszögezik, azért folyamodnak a polgári engedetlenség eszközéhez, „mert az oktatásirányítás hosszú idő óta nem hallja meg a pedagógustársadalom jelzéseit, nem ismeri fel, hogy Magyarországon oktatási válság van, és mert nem maradt más eszköz a kezünkben”.

Hangsúlyozzák, hogy a munkabeszüntetésük „erkölcsi indíttatású, egyéni döntéseken alapuló és nem munkahelyi vezetőink – és különösen nem tanítványaink – ellen irányul”.

A pedagógusok nem fogadják el, hogy a kormány, járványhelyzetre hivatkozva úgy alakította át a jogszabályokat, amivel alkalmatlanná tették a sztrájkot a tényleges érdekérvényesítésre. Úgy vélik, érdekérvényesítő erő nélkül nincs minőségi oktatás. Pedig oktatási rendszerünk – ahogy azt évek óta szóvá is teszik – rengeteg súlyos problémával terhelt.

„Akkora a tanárhiány, hogy most már azért is aggódnunk kell, hogy lesz-e egyáltalán bármilyen oktatás. Béreinket még mindig a 2014-es minimálbér alapján határozzák meg. Az életpályamodell szerinti bérek jelentős része a minimálbér alá került. Ezért tiltakozunk a beígért béremelés ütemezése, mértéke és uniós forrásoktól való függővé tétele ellen is. A pedagóguspálya vonzóvá tétele nem tűr halasztást, mert ilyen bérezés mellett nincs utánpótlás, sokan kényszerülnek a pálya elhagyására saját és családjuk megélhetése miatt, s figyelembe véve a magas átlagéletkorú pedagógustársadalomban a nyugdíjba vonulók egyre növekvő számát is a pálya elnéptelenedésének tendenciája egyre fokozódik.”

A miskolci pedagógusok mielőbbi érdemi, széleskörű és transzparens tárgyalásokat követelnek az oktatás jövőjéről, továbbá a pedagógusok méltatlan és megalázó bérhelyzetének azonnali enyhítését.