Miskolcon még nincsennek drámai bejelentések, Egerben bőven

A Mirkóczki-féle javaslatcsomag értelmében:

 

• 2023-ban az egri magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak elengednék az építési adó megfizetését;

 

• 2022. szeptember 1-től december 31-ig minden önkormányzati bérlakás bérlőjét mentesítenék a bérleti díj fizetése alól;

 

• továbbá a fenti időszakban nem kellene bérleti díjat fizetnie az egri önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokban működő vállalkozásoknak sem.

 

A polgármester közlése szerint az építési adó elengedése több mint 16 ezer lakást vagy lakásrészt, illetve több mint 1600 egyéni vállalkozói lakásrészt érintene, míg a bérleti díjak elengedése mintegy 873 bérlakást és 230 üzleti célú ingatlant, mindez pedig kb. 200 millió forintos kiesést jelentene az önkormányzatnak.

 

„Számos vállalkozástól kaptunk olyan információkat, hogy szeretnék lehúzni a rolót, be fogják zárni üzleteiket, vendéglátóegységeiket, és valószínűleg szélnek eresztik a munkavállalóikat. Ettől a lépéstől azonban azt reméljük, hogy nem zárnak be, nem adák vissza a bérleményeiket, és szeretnénk hinni, hogy jónéhány munkahelyet megmentünk ezzel a lépéssel” – mondta Mirkóczki.

 

A polgármester a saját tulajdonú ingatlanban élőknek, illetve a nem önkormányzati tulajdont bérlőknek jelezte: azt tervezik, hogy a települési támogatás kritériumrendszerét átalakítják, hogy a kifejezetten a rezsiválság miatt bajba kerülő valamennyi egri háztartáson segíteni tudjanak.

„Ám vannak fájdalmasabb lépések is: ezt az összeget csak úgy tudjuk kitermelni, ha a legnagyobb fogyasztóinkat takaréklángra állítjuk, adott esetben lekapcsoljuk” – mondta a polgármester. Ezután kifejtette, hogy a legnagyobb fogyasztók alatt egész pontosan az egri strandot, a Bitskey uszodát, a Gárdonyi és a Harlekin színházakat, valamint az EKMK épületeit, a Forrást és a Bartakovicsot érti.

Mirkóczki kiemelte: nem magukat az intézményeket szeretnék bezárni, csupán az ingatlanokat, amelyekben működnek. Kifejtette: a céljuk, hogy ezek az épületek „nullás rezsit produkáljanak”, és ennek a hat ingatlannak a részleges bezárásával olyan összegek szabaduljanak fel, amelyekkel majd az egrieket tudják segíteni.

 

„Arra a forgatókönyvre készültünk, hogy nem lesz köponti segítség, kontinentális szintű problémamegoldás. Ahogy nemrég egy tévéműsorban is mondtam, nem hiszem, hogy ez a helyzet lokálisan vagy kormányzati szinten kezelhető. Nem a magyar kormányt hibáztatom a háború kitöréséért és az ernergiaárak elszabadulásáért, ők persze érdemben többet tudnak tenni, mint mi, de ez valójában egy európai szintű probléma, amit azon a szinten is kell kezelni” – mondta.

 

Hozzátette: ha a kormány esetleg valamikor bejelentené, hogy a válság miatt segítséget nyújt az önkormányzatoknak, akkor az érintett ingatlanokat is újra megnyitná a város.

De valljuk meg őszintén, nagyon rövid időn belül nemcsak az intézmények, hanem minden magyar háztartás olyan szinten fog szembesülni az energiaválsággal, amit egy-két héttel ezelőtt még el sem tudtunk képzelni

– magyarázta.https://egriugyek.hu/eger-ugye/mirkoczki-adam-minczer-gabor-rendkivuli-bejelentes