Miskolc. Megpecsételődött az Ellipsum sorsa…

GYULAI VÁRFÜRDŐ: CSŐDÖT JELENTENE, HA TÉLEN FŰTENÉNK A VERSENYUSZODÁT

 
Gyulai Várfürdő rezsi emelkedő energiaárak bezárás

A forró nyári időszak kifejezetten kedvez a fürdőknek, a hideg tél viszont a versenyuszoda bezárását fogja hozni Gyulán, mert a medence gázfűtését a fürdő nem tudja kifizetni. A Martfű Termal Spa néhány napja jelentette be, hogy csökkenti szolgáltatásait a rezsiköltségek növekedése miatt, most pedig a Gyulai Várfürdőből érkezett szomorú hír, pedig a fürdő látogatottsága az igazgató szerint jól alakult idén.

Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő igazgatója elmondta, hogy a 2019-es referencia évhez képest elmaradásban vannak, de így is a várakozást meghaladó számban érkeztek hozzájuk a vendégek. Amennyiben nem lesz nagyobb korlátozás az elkövetkezendő időszakban, akkor az év végéig több, mint 500 ezer látogató érkezhet a fürdőbe, ahol a szezon után is rengeteg feladatuk lesz az újonnan átadott gyermekparadicsommal. A gyulai fürdő legújabb attrakciója próbaüzemben működik, a jelentkező hibák kijavítása, szeptemberben lesz majd feladat.

Az emelkedő energiaárak hatással lesznek a Gyulai Várfürdőre is. A versenyuszodát télen bezárják.

Egy évben 280-300 ezer köbméter gázt használnak el, amelyet szinte kizárólag az 50 méteres versenyuszoda fűtésére fordítanak.

Amikor 60 forintért vettük a gázt, ez még kigazdálkodható volt, de most 1000 forint fölött van a gáz köbméterének ára a piacon.

Ez azt jelentené, hogy a versenyuszodánk üzemeltetése napi 2-3 millió forintba kerül csak fűtés oldalról, és ezt nem engedhetjük meg magunknak. Egyértelmű, hogy ez csődöt jelentene a fürdő számára, fizetésképtelenné válhatnánk.

A városvezetéssel történt egyeztetés alapján az 50-es versenyuszodánkat addig fogjuk tudni üzemeltetni, ameddig termálhővel fűtjük, de sátrat a tervek szerint már nem fogunk építeni, mert a gázfűtést nem fogjuk (tudni) megengedni. Mindemellett előkészítjük azt, hogy a jövő évben már termálhővel tudjuk fűteni a versenyuszodánkat.

Kun Miklós hozzátette, hogy az óvodai és az iskolai úszásoktatás a 25 méteres medencében, a lovardában, valamint az AquaPalotában lesz.

Gyulai Várfürdő rezsi emelkedő energiaárak bezárás
fotó az egykori Lovarda épületéről: Báthory GáborCC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Ha szereted a fürdőzést, akkor csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

A Gyula TV által készített interjú az alábbi viedón tekinthető meg: