Miskolc. 2,3 milliárd forint veszteség. Az ivóvíz  40 százaléka tűnik el a rossz illesztéseken, az elöregedett csövek repedésein keresztül

A miskolci vízhálózat veszteségének a csökkentését a helybeli Mento Környezetkultúra Kft. végezheti, mintegy nettó 2 milliárd forintért. Az ezzel kapcsolatos nyílt tender eredményét az ajánlatkérő Mivíz Miskolci Vízmű Kft. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben. A nyertessel augusztus 23-án kötötték meg a szerződést.

Indult még a közbeszerzésen a Sade-Magyarország Mélyépítő Kft., a Penta Általános Építőipari Kft., a Peka Bau 2000 Építőipari, Ingatlanforgalmazó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., továbbá a Fer 3331 Építőipari és Kereskedelmi Szolgáltató Kft. is.

A nyertes társaság feladata – mint megtudtuk – az lesz, hogy a Mivíz Kft. szolgáltatási területén ivóvíz hálózati rekonstrukciót végezzen el és rá vár a hálózati veszteség csökkentéséhez kapcsolódó fejlesztéssel kapcsolatos tervezés és kivitelezés is. A nyertesnek egy mintaterületet kell kialakítani, ahol valós és egyidejű fogyasztásméréssel kell figyelnie a folyamatos veszteséget, továbbá ki kell alakítania az online vízszivárgás-ellenőrzési hálózatfelügyeleti rendszert.

Komoly veszteségek

A miskolci önkormányzat augusztus 29-én megtartott rendkívüli közgyűlési ülésén határoztak arról, hogy a város ivóvízszolgáltatási kötelezettségének államra való átruházásával és – ehhez szorosan kapcsolódóan – a víziközmű-vagyon államnak való átadásáról tárgyalásokat kezdjen Veres Pál polgármester. Erre azért van szükség, mert a Mivíz Miskolci Vízmű Kft. – ez év végéig kalkulálva – mintegy 2,3 milliárd forint veszteséget érhet el. A későbbiekben ez már likviditási gondot is okozhat a cégnél. A veszteség pótlására a város kasszája képtelen.

A magyar állam integrációs programban való részvételt hirdetett meg az önkormányzati tulajdonban lévő víziközmű szolgáltatók részére. A jelentkezés határideje augusztus 31-e volt, ezért vált szükségessé rendkívüli közgyűlési ülésen dönteni az abban való részételről. boon.hu