A ISZOMM szünetelteti választási együttműködését a Munkáspárttal

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom 2022. augusztus 27-én nyárzáró pártértekezletet tartott a Heves megyei Ludason, amelyet követően a szervezet elnöksége az alábbi állásfoglalásokat teszi:

Az ISZOMM továbbra is hasznosnak és eredményesnek ítéli a Magyar Munkáspárttal kötött választási megállapodást, amely tavasszal 49 közös országgyűlési jelöltben, illetve azóta több időközi önkormányzati választási szereplésben öltött testet. Fenntartva a valódi baloldalon kialakítandó minél szorosabb egység igényét, az ISZOMM mindaddig felfüggeszti a közös jelöltállítás és együttműködés gyakorlatát amíg nem válik újra világossá a Munkáspárt ellenzéki karaktere, egyben rendszerkritikus alapállása.

Továbbá:

1) Az ISZOMM célja változatlanul a szociális válság felszámolása, amely a tavaszi választások következtében nagyobb és még inkább sürgető feladattá vált. A népámítás révén ismét győztes kormánykoalíció elveszítette józan ítélőképességét, ezáltal sorozatos baklövéseivel csak súlyosbítja az egyébként is vészterhes körülményeket.

2) Az energia- és élelmiszer-árrobbanás Magyarországon különösen nagyot szól, mivel a kormány külső és belső hitelességének romlása a nemzeti fizetőeszköz értékének gyors elpárolgásához vezetett. Az így feltekert megélhetési válság alighanem a tél derekára jut elviselhetetlen szintre, sajnos még akkor is, ha sikerülne az EU-pénzekhez való hozzáférésről valamilyen megállapodást tető alá hozni.

3.Látva, hogy még napjaink drámai fordulatai közepette is a nagy cégek és a jelentősebb pénztulajdonosok soha nem látott profitokat, osztalékokat zsebelnek be, az ISZOMM meggyőződése szerint a havi nettó 1.000 eurós minimálbér megteremtése az egyik megoldási kulcs, amelynek fedezete a magyar nemzeti jövedelemben bőségesen adott. Az ársapkák azonban akkor működhetnek hatékonyan, ha azokhoz jövedelmi minimumok és maximumok (“cipők és sapkák”) egyaránt tartoznak.

4) Az ősz legforróbb témái várhatóan a pedagógusbérek körül jelennek majd meg, amelyek tekintetében az ISZOMM teljes szolidaritásáról biztosítja a diplomás minimálbér eléréséért küzdő pedagógusokat.

5) Az IgenSzolidaritás elítéli a kormány azon módszereit, amelyekkel egy-egy problémát még nagyobb fájdalmak okozásával kíván elfedni. Az emberek katasztrofális egészségügyi állapotán ugyanis nem lehet a fűtetlen lakások rémével javítani, legfeljebb a hangsúlyok tolódnak máshova. A párt e téren is a válságból látványosan gazdagodók fokozott megadóztatását látja a feladatok lehetséges fedezetének.

6) Az ISZOMM az ősz során arra fogja ösztönözni a
munkavállalókat, különösen az állami alkalmazottakat, hogy – sajátos figyelmeztetésként – minden létező jogszabályi, vagy szervezeti előírást maradéktalanul tartsanak be. Ezt a tiltakozási módszert a munka világában lassító sztrájknak hívják.

8) Az ISZOMM a mai kormányt kifejlett állammonopolkapitalista formációnak tekinti, amelynek semmilyen lépése nem értékelhető önmagában, viszont szükséges a NER egészével szemben koherens, tehát baloldali ellenzéket állítani. A kormányoldali pénzbárókkal szemben a szintén pénzbárókra építő látszat-ellenzék bűnös baklövései nem igazolhatják sikerként a népnyúzó politikákat, és fordítva sem.

9) A párt lapja változatlanul a Szócikk, amely a szocikk.hu oldalon érhető el.