Oroszország nagy mennyiségben égeti el a nem exportált gázt

A tudósok amiatt aggódnak, hogy az elégetett mennyiségű szén-dioxid és korom súlyosbíthatja a sarkvidéki jég olvadását.

Miközben Európa energiaköltségei az egekbe szöknek, Oroszország nagy mennyiségű földgázt éget el – írja a BBC. A Szentpétervártól északnyugatra fekvő portovajai cseppfolyósított földgáz (LNG) terminálban naponta mintegy 4,34 millió köbméter gázt égetnek el.

A szakértők szerint a finn határ közelében lévő létesítményben naponta mintegy 10 millió dollár (8,4 millió font) értékben elégetett gázt egyébként Németországba szállították volna, azonban a szállítást július közepe óta műszaki hibára hivatkozva korlátozzák.

„Soha nem láttam még LNG-terminált ennyit fáklyázni. Június környékén kezdődött a csúcs, és azóta nem is múlt el” – mondta Jessica McCarty, az ohiói Miami Egyetem műholdas adatokkal foglalkozó szakértője.

„Bár a fáklyázás pontos okai ismeretlenek, az elégetett mennyiség, és a hely jól láthatóan emlékeztet Oroszország dominanciájára az európai energiapiacokon – mondta Sindre Knutsson, a Rystad Energy munkatársa, aki hozzátette,

Ennél egyértelműbb jelzést nem is lehetne adni arról, hogy Oroszország már holnap le tudná szorítani az energiaárakat. Ez olyan gáz, amelyet egyébként az Északi Áramlat-1-en vagy más alternatívákon keresztül exportáltak volna.

Mark Davis, a Capterio, egy gázfáklyázással foglalkozó vállalat vezérigazgatója szerint azonban más is közrejátszhat a megemelkedett aktivitásban. „Az üzemeltetők gyakran vonakodnak, hogy leállítsák a létesítményeket, mert attól tartanak, hogy technikailag nehéz vagy költséges lehet újraindítani azokat, és valószínűleg ez a helyzet itt is.” Szerinte a portovajai üzem fáklyázása nem véletlenszerű, sokkal inkább működési okokból hozott, tudatos döntés lehet.

A tudósok azonban amiatt aggódnak, hogy az elégetett mennyiségű szén-dioxid és korom súlyosbíthatja a sarkvidéki jég olvadását.

hvg.hu